Висшият съдебен съвет ще окуражи съдиите в цялата страна да обясняват кратко и разбираемо своите присъди. Около това предложение се обединиха представители на съдебната власт и медиите на среща в сградата на съвета.

До нея се стигна, след като главните редактори на пет национални вестника - „Монитор“, „Телеграф“, „24 часа“, „Труд“ и „Стандарт“ изпратиха писмо до ВСС и тримата големи в Темида – главният прокурор Сотир Цацаров и председателите на Върховния административен съд Георги Чолаков и Върховния касационен съд Лозан Панов, с искане за повече информираност на обществото при обявяването на съдебните актове по делата. До това се стигна след медийната инициатива „Правосъдие на светло“, която стартира след поредния случай на необясними оправдателни присъди у нас – тези по делото „Алабин“. От поканените представители на съдебната власт само Панов, който условно се води съдия №1, не се отзова на призива на медиите за конструктивен диалог. 

Основна тема на разговорът бе именно подобряването на комуникацията с медиите, повишаване публичността и информираността на гражданите за постановявани актове от органите на съдебната власт бе тема на работна среща. В срещата участие взеха представляващият ВСС Боян Магдалинчев, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Чолаков, както и членовете на съвета и говорители на съдебната и прокурорската колегия Цветинка Пашкунова и Даниела Машева, главният секретар на ВСС Силвия Илиева и началникът на кабинета на шефа на ВАС Драгомир Желязков. Медиите пък бяха представени от Любомира Будакова, главен редактор на вестник и информационна агенция „Монитор“, Васил Захариев, главен редактор на вестник „Телеграф“, Борислав Зюмбюлев, главен редактор на вестник „24 часа“, Екатерина Николова, зам.-главен редактор на вестник „Стандарт“ и Наталия Финашкова-Радославова – зам.-главен редактор на вестник и информационна агенция „Монитор“.

По време на срещата бяха договорени възможностите за това ВСС да намери удачен подход, чрез който да окуражи съдиите по конкретните дела да излизат пред обществеността чрез посредничеството на медиите, за да обяснят своите съображения, въз основа на които са взели решението си. Изрично бе подчертано от всички участници в разговора, че целта на тази идея не е да вкара съдиите в „обяснителен режим“ с обществото, а напротив - да доведе до повече прозрачност сред широката публика за работата на Темида.

„В духа на конструктивен диалог бяха коментирани възможностите на Висшия съдебен съвет за постигане на по-голяма публичност и достъпност в мотивите на постановяваните актове, като насърчи съдиите да ги поясняват в съдебната зала, както и устно или писмено пред представители на медиите. Обсъдени бяха предложенията за определяне на съдии-говорители, които при необходимост да разясняват мотивите по постановени актове, съдебни процедури и процесуални действия, с оглед повишаване информираността на обществото, а от там и доверието към съдебната власт“, отбелязаха от ВСС след срещата. Те подчертават, че по време на разговора бяха представени и предприетите от съвета мерки и действия за подобряване на информационната политика и проактивния подход на комуникацията с медиите.

Участниците в срещата се обединиха около идеите за съвместни срещи с участието на административни ръководители и максимално широк кръг от ресорни журналисти по въпросите, касаещи информираността на обществеността за работата на органите на съдебната власт, както и за съвместни обучения.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Поправката „Полфрийман“ предложена от него и прокарана от Христо Иванов

Джок Полфрийман е освободен предсрочно по процедура, предложена като законова поправка от оглавяваното от самия него затворническо сдружение и лансирана от бившия правосъден министър и настоящ лидер на олигархично обвързаната партия „Да, България“ Христо Иванов.

Радев яхна колело

Президентът Румен Радев яха колело, за да се придвижи до работа. Това стана ясно от снимки, появили се в социалните мрежи.

Президентът назначи полк. Красимир Станчев за шеф на НСО

На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на България, във връзка с чл. 8, ал. 5, и чл. 7, т. 3 от Закона за Националната служба за охрана, президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава полковник Красимир Станчев на длъжността началник на НСО и го удостоява с висше офицерско звание "бригаден генерал", от 30 септември 2019 година. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.