След преговорите: 3 месеца ще пишат детайлно законовите промени (ОБЗОР)

В четвъртък нищят вътрешна сигурност и регионалното развитие

След преговорите: 3 месеца ще пишат детайлно законовите промени (ОБЗОР)

  • Почти безплатни лекарства за децата с остри заболявания
  • Засилват ваксинацията, категоризират болниците - вече няма да са търговски дружества

След като преговорите между „Продължаваме промяната“ и останалите три партии - БСП, ИТН и ДБ, приключат, в това число с финализиране на коалиционно споразумение, бъдещите партньори са се договорили за срок от 3 месеца срок за детайлно описване на законодателните промените. Те на практика ще бъдат резултатът от точките, по които ще бъде постигнато съгласие и които ще бъдат вписани в споразумението между формациите за бъдещия кабинет. Вече няколко дни от ПП водят усилени разговори с експертите на другите формации по сектори. Във вторник те обсъждаха енергетиката, икономиката и правосъдието, където успяха да се договорят, че ще намалят от 7 на 5 години мандата на главния прокурор Иван Гешев и ще закрият спецправосъдието, което се провали в предишния парламент. В сряда тема бе здравеопазването и образованието, а в четвъртък - вътрешна сигурност и регионалното развитие, като преговорният маратон ще свърши в събота.

На всяка от тези срещи се набелязва списък от  2 до 10 страници с одобрени мерки – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни, както и такъв, в който са включени предложения за прецизиране. При положение че общият брой на групите е 18, а и самите лидери на ПП – Кирил Петков и Асен Василев, неведнъж дадоха да се разбере, че искат коалиционното споразумение да бъде максимално подробно, то документът ще бъде най-малко 30 страници.

Иначе в сряда дебатите по тема здраве отнеха над 5 часа. Там се договориха почти безплатни да станат лекарствата за деца до 14 г. с остри заболявания. След спор дали да бъдат изцяло безплатни преговарящите се обединиха те да се поемат на 95% от НЗОК като ще трябва да се съставят ясни контролни механизми, за да няма злоупотреби. Те ще станат факт чак след както тръгне електронното досие. БСП настояваха те да са абсолютно безплатни, а от ДБ да има минимално доплащане от страна на родителите, за да може те да подхождат по-отговорно при прилагането на лечението на децата. Всички са единодушни, че е нужно и създаването Национална детска болница. Допирна точка между всички е нуждата от създаването на електронно досие и смяна на модел на финансиране и постепенно преминаване към диагностично свързани групи и постепенното премахване на клиничните пътеки. Първите стъпки за смяна на финансовия модел трябва да бъдат взети още следващата година, като това първо ще бъде направено в една области или болница, съгласиха се преговарящите. Освен това се постигна съгласие гражданите да имат равен достъп до медицинска грижа. В тази връзка се разбраха болниците, които са в труднодостъпните райони да бъдат със статут на защитени и да бъдат финансово осигурени. Постигна се и съгласие Агенцията по медицински надзор да стане самостоятелна институция, която да не е подчинена на здравния министър, като основната й цел ще е да следи основно за ефективността на разходите и качеството в здравеопазването.

Разгорещен дебат имаше дали болниците да останат търговски дружества. От БСП настояваха това да стане така, а от ДБ това да стане след дебат. Финално в програмата се заложи да започне подготовка за смяна на статута на болниците от търговски дружества, като за целта първо ще бъде направен анализ за това. Асен Василев от своя обясни, че контролът е най-добрият начин да се спре изтичането на пари. В тази връзка според него само смяна на статута им няма да бъде достатъчно и ще трябват и други стъпки. Постигна се съгласие да има категоризиране на болниците, какъвто модел е съществувал и преди у нас. Така болница от категория едно, няма да може да прилага дейности от категория три.

Партиите се разбраха да бъдат заложени COVID мерки в краткосрочен план, да има осигуряване на максимални възможности за ваксинация на населението, създаване на мобилни групи за ваксиниране, както и детайлно проучване на заболелите от COVID, включително т-клетъчен имунитет. Целта - да се види каква част от населението се е срещнало с вируса и има защита. Разбраха се да има кризисен щаб, както и ваксинацията срещу коронавирус да бъде доброволна. Имаше и съгласие за максималното съотношение в заплащането между най-ниското и най-високото квалификационно ниво в здравната система. Така разликата в заплата между санитаря и директора ще е 1 към 20. В управленската програма ще се заложи още да не може един медик да заема управленски позиции в две различни структури. Съгласиха се и да има ограничение до 2 мандата за началническите постове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.