След председателски съвет в НС: Планират корекция на текстовете за курса „евро-лев”

След председателски съвет в НС: Планират корекция на текстовете за курса „евро-лев”

Горанов: България ще се присъедини към еврото с действащия курс  

Има политически консесус за еврозоната, а България ще се присъедини към еврото с действащия курс от 1,95583. Това увери за пореден път финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на Председателския съвет в НС, на която са били извикани както той, така и шефът на БНБ.  Горанов обясни, че били поканени да докладват степента на напредъка към включването на България към чакалнята на еврозоната – EMR II.

Конкретният повод  обаче се оказаха поправките, внесени между първо и второ четене от шефката на бюджетата комисия Менда Стоянова, според които фиксираният курс „лев – евро” ще се равнява на курса, договорен между ЕЦБ и държавите от еврозоната плюс Дания. Поправките се във Валутния закон, с който на свой ред чрез допълните разпоредби се изменя Закона за БНБ. Това предизвика опасения, дори и теоретични, за промяна на настоящия курс  и дори заплаха за съществуването на Валутния борд, както и възможност други държави да искат промяната на курса. В резултат и от МФ, и от БНБ успокоиха, че няма опасност за борда, а Горанов категорично заяви, че ще влезем в еврозоната с настоящия курс евро-лев.

 „Запознахме колегите от всички парламентарни партии с графика на напредъка. Получихме за пореден път потвърждение, че присъединяването на България към Еврозоната има политически консенсус. Това беше предмет на срещата в кабинета на председателя на НС", заяви още Горанов, но даде да се разбере, че все пак ще се изготвят поправки в предлганите от властта текстове. 

„Обсъдихме това. Работим заедно с колегите”,

отговори лаконично Горанов на въпроса дали ще се въведат гаранции, че сегащния фиксиран курс няма да се променя с решение на други държави. Накрая препоръча на медиите да дойдат в четвъртък на заседанието на бюджетната комисия.

След председателския съвет обаче стана ясно, че текстовете за промени в закона за БНБ, които засягат курса „евро-лев”, ще бъдат коригирани, а целта е да няма двусмислено тълкуване, че България ще влезе в ERM II  и еврозоната с курс различен от настоящият.  Депутати, и от мнозинството и от опозицията, коментираха неофициално в кулоарите на НС, че са се договорили да бъде направена добавка към настоящите текстове, така че да се гарантира фиксирания в момента курс.  

Предстояло и ново заседание на председателския съвет на НС в четвъртък сутринта, където текстовете да бъдат огледани, а след това следобед на заседание на бюджетната комисия да бъдат предложени и гласувани на второ четене.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.