След поредно отлагане: Полярниците ни летят на 30 януари за Антарктида

Връщат ги с воененния самолет „Херкулес” на уругвайските военно-въздушни сили

След поредно отлагане: Полярниците ни летят на 30 януари за Антарктида

Няма да пътуват с испанския „Есперидас”, заради случаи на COVID при екипажа

След поредно отлагане екипът ни от новата експедиция на Антарктида ще излети от Летище „София” на 30 януари. Първата група от шестима учени не успя да отпътува на 12 януари, заради случаи на заразени с коронавирус при испанските им колеги. Така от 56 души от екипажа на „Есперидас”, с който обикновено  българите пътуват, 32-ма са били положителни. Поради това корабът е върнат, коментира пред „Монитор” проф. Христо Пимпирев.

„Трудностите бяха до последния момент. Шестимата от екипа, които трябваше да заминат и да отворят базата, бяха с приготвен багаж и трябваше да летят със самолет на 12 януари. Но получихме съобщение за заразените колеги и испанската програма беше съкратена наполовина. Нашата пък беше пред опасност да не се състои. Но ние продължихме интензивни контакти до последно и успяхме да договорим друг испански кораб”, обясни проф. Пимпирев. Плавателният съд всъщност е бил на три дни плаване от Пунта Аренас и се е върнал. Той ще успее да вземе шестимата ни полярници, когато заминат. Така, след като българският екип премине през 14-дневна карантина там, на 16 февруари ще се качи на кораба.

„Корабът ще прибере полярниците си от двете бази. Така българската група ще е там, когато вече там няма никой. Те обаче ще изпълнят поставените задачи”, допални проф. Пимпирев. Групата има задача да отвори базата, на която не е стъпвано година. Учените ни ще съберат данни от автоматичните измервания, параметрите им, ще направят прогноза за бъдещи прогнози в климата.

„Топенето на ледниците е много интензивно и морското ниво се повишава. Това има глобални последици”, каза още проф. Пимпирев. Той изтъкна, че вече се уговаря и въпросът по връщането на полярниците ни, което ще е по-късно от 23 март, заради закъснялата експедиция. Засега се планира това да стане с военния самолет „Херкулес” на урогвайските военно-въздушни сили от съседния остров Кинг Джордж.

„Но за целта ще е нужно групата да стигне от о-в Ливингстън до там, затова в момента по дипломатически път търсим кораб да ги превози на връщане. Тази година никой не може да прави планове, заради пандемията”, каза още ученият.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.