След оправдателните присъди: Жалят от две страни делото „Алабин“
2

След оправдателните присъди: Жалят от две страни делото „Алабин“

Прокуратурата с протест до седмица, майките на жертвите също ще искат преразглеждане

Оправдателните присъди по делото „Алабин“ ще бъдат дадени на по-горна инстанция както от прокуратурата, така и от майките на двете млади жени, загинали при срутването на сградата – 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

В сряда вечерта съдията от Софийския градски съд Величка Маринкова оправда по обвиненията за причиняване на смърт по немарливост четиримата подсъдими. Това са Георги Кирчев, който е от най-близкото обкръжение на бившия премиер Иван Костов, арх. Николай Симеонов, управител на фирмата, имаща договор за разчистване на обекта, инж. Петър Петров, натоварен да контролира дейностите, както и крайният изпълнител – строителят Манчо Антонов. Процесът срещу последния се води задочно, защото е в неизвестност и има само неофициална информация, че може би е във Франция. Така след 10 години разследване и 2 години дело сагата приключи

без възмездие за смъртта на двете млади жени,

едната от които остави тригодишно момиченце невръстен сирак.

Броени часове след прочитането на присъдата от държавното обвинение обявиха, че до 7 дни тя ще бъде протестирана пред Софийския апелативен съд, като това ще стане на две стъпки. До седмица ще бъде подаден искът, но след излизането на мотивите на съда, които по закон трябва да бъдат обявени до месец, най-много два, ще допълнят протеста.

Първоначално представената по делото шесторна експертиза реално доказваше вината на подсъдимите, като вещите лица бяха представили становище, че сградата е паднала заради срутени при ремонта основи. След това обаче беше назначена втора – тройна експертиза, която обори първата. На заседание по делото на 5 октомври извършилите я вещи лица изпаднаха в противоречия. При повторния разпит на тримата те заявиха, че причината за падането на 100-годишната постройка в окаяно състояние е комплексна и че нямало данни за въздействие върху носещата конструкция. „Чели ли сте показанията на свидетеля Николай Александров за рязането на релсите на носещи колони?“, попита прокурорът по делото Милко Момчев и ги прочете в залата. Според тях при разследването Александров лично е разпореждал на работниците да махат носещите колони. При разпита му през съда обаче се отметна от първите си показания и заяви, че бил накаран да каже така, но не помни кой го е притиснал да лъже. Заради разминаванията в експертизите пък прокурорът поиска назначаването на нова, трета оценка, но съдът отказа с мотива, че събирането на 9-те вещи лица няма да доведе до уеднаквяване на заключенията им и че съдът е този, който

ще прецени експертните заключения, когато взема решение.

При четенето на присъдата не стана ясно защо съдът е предпочел тройната през шесторната. Предстои да се види дали този отговор ще фигурира в мотивите.

На 5 октомври съдът разпита и свидетел, който излежава присъда в затвора. Той е бил пълномощник на собствениците на сградата и от тяхно име я продал на фирма „Хрисома“ през 2004 г., но тя реално влязла в собственост през 2006 г. Преди продажбата е имало предписание от община „Средец“ за ремонт на постройката, която била в предаварийно състояние. По време на сделката обаче пълномощникът не казал за това на новите собственици. На излизане от съдебната зала той весело се усмихна на подсъдимите. По време на заключителните пледоарии в сряда прокурорът поиска съдът да признае за виновни четиримата за причиняване на смърт по немарливост. Държавният обвинител припомни, че има показания на охранители, които разказват, че

работници къртили греди и дюшеме в сградата.

Час и половина преди тя да падне, работници чули скърцане и се разотишли. Според прокурора неправилно е била издадена заповедта за премахването на конструкцията след рухването на сградата, преди разследващите да си свършат работата. Експертизите на практика бяха направени само по документи. 5-етажната сграда в центъра на София рухна на 19 септември 2006 г. Делото „Алабин“ е типичен пример за бавно правосъдие. Разследването продължи 10 г., през което време се смениха 4-ма прокурори. Самият процес продължи още две години.

Сградата убиец купена с пари от КТБ


Парите за купуването на къщата убиец са дошли не от къде да е, а от фалираната КТБ буквално месеци след като банкерът беглец Цветан Василев поел пълния контрол над трезора. Като шеф на банката той щедро кредитирал с пари на вложителите бизнес начинанията на приятелите на Иван Костов - семейство Кирчеви. Справка в регистрите показва, че „Хрисома” е един от големите длъжници на КТБ, като дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро, които са останали непогасени.

Самият Костов и семейството му имаха над 700 бона в КТБ, които успяха да спасят преди фалита на банката. Партията на Командира ДСБ също държеше милиони срещу тлъста лихва, а услужливо отношение от страна на банкера беглец получаваше и близкото на Костов семейство Кирчеви. Щерката на Командира Мина пък беше на хранилка към пирамидата КТБ, като дълго време получаваше петцифрени хонорари от една от фирмите, използвани от Българския Мадоф за източването на трезора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.