След оплаквания на туристи: Плаж „Златна рибка“ има нов концесионер

След оплаквания на туристи: Плаж „Златна рибка“ има нов концесионер

Договорът с новия концесионер на морски плаж „Златна рибка“ край Созопол  е вече подписан и той поема функциите си по стопанисване на ивицата, съобщиха от туристическото министерство. 

По-рано от днес БНР съобщи, че близо 800 български и германски туристи са останали без чадъри и шезлонги на плажа. Причината е в законови процедури, които пречеха новоизбрания концесионер „да влезе във владение” на бреговата ивица. Недоволството на гостите обаче не закъснява като то е стигнало и до туристическата камара в Бургас.

Всички процедури по договора за влизане във владение на новия стопанин на морския плаж са спазени и на туристите ще бъдат предложени всички предвидени по него условия - услугите на плажа, както и задължителните дейности на морската ивица - водно спасяване, медицински пост, почистване на ивицата.

Решението на Министерския съвет за избор на концесионер е влязло в сила на 30 юни 2020 г., след изтичането на задължителния по закон срок за обжалване. Договорът е сключен на 1 юли, независимо от определения едномесечен срок за това, и плажът е предаден незабавно на концесионера, за да може да го въведе в експлоатационна годност, уточниха от ведомството на министър Николина Ангелкова. 

През 2020 г. с решение на Министерския съвет бе прекратен договорът за концесия с предишния стопанин на плажа. Основание за това са системно неспазване на задълженията по договора. При  извършени на място проверки през 2017, 2018 и 2019 г. са установени множество повтарящи се нарушения относно задължителните дейности на плажа - по-малко от изискуемите спасителни постове, неосигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, което е от особена важност през тази година.

В протоколите на инспекциите през посочените по-горе години бе установено също по-малко от минималната изискуема площ за зоната за свободно разполагане на плажни принадлежности на морския плаж.

Припомняме, че правителството избра за нов концесионер на плажа край Созопол дружеството „Карлтън“ ЕООД. Фирмата се задължава за целия срок на договора от 20 г. да предоставя цена за чадър в размер до 10 лв. с ДДС и цена за шезлонг в размер до 10 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 6,60 на сто без ДДС. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 85 762,31 лв. без ДДС. Предложението за инвестиции, свързани с подобряване на облика на морския плаж е в размер на 800 160 лв. с ДДС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.