След намеса на екоминистерството: 27 депа за отпадъци получиха забавеното си обновяване

След намеса на екоминистерството: 27 депа за отпадъци получиха забавеното си обновяване

В резултат от положените усилия от екипа на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е ускорено физическото изпълнение на дейностите за приключване на проектите за рекултивация на депа, финансирани по ОПОС 2014-2020 г. и ПУДООС. За това съобщи ведомството на сайта си.

Става въпрос за 27 депа, които най-после са получили забавената си техническа рекултивация. Тук се включват депа в общините Челопеч, Роман, Брезник, Бургас, Брацигово, Копривщица, Пордим, Чирпан, Ветрино, Трекляно, Гулянци, Долна Митрополия, Земен, Костенец, Ковачевци, Павликени, Невестино – 2 бр., Долни Дъбник, Бяла (Русе), Несебър, Гълъбово, Велико Търново, Казанлък, Поморие, Белоградчик и Самоков, като те представляват 57% от всички забавени проекти. Обновяването на депата е извършено в периода май-септември тази година, като за сравнение през целия период от 2015 г. до началото на май 2021 г. е приключила техническата рекултивация на 66 депа, като е забавена рекултивацията на 47 от общинските депа.

През 2015 г. страната ни е осъдена за продължаване експлоатацията и непредприети действия за изпълнение на техническата рекултивация на общо 113 общински депа.  В периода на предишното управление последните издадени заповеди за прекратяване на експлоатацията на общинските депа, които не отговарят на нормативните изисквания, са от декември 2017 г.

"Въпреки ясно определения краен срок (декември 2020 г.), неглижирането на проблема в продължение на години и бавните темпове на закриване и рекултивация на старите общински депа, е пряката причина, която доведе до уведомлението от Европейската комисия от 15 юли 2021 г., че страната ни ще бъде изправена пред Съда на ЕС за втори път в резултат на неизпълнението на решение по дело С-145/14 от 15.07.2015 г., за да бъде определен размерът на санкцията, която да заплатим", разясняват от екоминистерството.

Сега България ще бъде изправена пред съда за заплащане на санкции за 24 от депата за неопасни отпадъци, които все още не са рекултивирани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.