След месеци забавяне започват защитното покритие на Източната могила

След месеци забавяне започват защитното покритие на Източната могила

След проточило се близо 5 месеца забавяне започва изграждането на ново защитно покритие над археологическите находки в Източната могила край село Караново, съобщи директорът на новозагорския исторически музей Генчо Димитров.

За старта на строителните дейности, за които има готов проект от близо 2 години той научил след посещението на министъра на културата проф. Велислав Минеков и заместника му доц. д-р Пламен Славов на обекта в четвъртък по покана на сливенския областен управител Минчо Афузов и след множество сигнали за тревожното състояние на уникалния обект. Генчо Димитров припомни, че Източната могила е публична държавна собственост и грижите за нея трябва да бъдат полагани от културното ведомство.Актът за държавна собственост бе издаден през 2017-а от бившия областен управител на Сливен Чавдар Божурски, документът на практика „развърза ръцете“ на държавната институция да подготви проект за ново покритие, на мястото на старото, изградено с дарение от търговска банка.Тогава, на 10 октомври 2017-а  на място дойде министър Боил Банов, който обяви че ще бъдат предприети спешни действия от ведомството.

„Не съм запознат в детайли с проекта, от външни източници зная че стойността му е в рамките на 200 000 лв, дейностите трябваше да започнат още през зимата, в края на февруари – началото на март, но заради лошите метеорологични условия  стартът е бил забавен. Междувременно разбрах от изпълнителите, че многократно е поскъпнал металът, който ще се използва.Крайният срок за изпълнение на проекта бил тримесечен.

„Пред министъра изразих готовност екипът на музея да помага с каквото може, но ние сме едва 11 души, не разполагаме дори с бройка за екскурзовод за този обект, който от 2019-а е затворен за посещения поради опасност от срутване. Сходна е ситуацията и с разкопките край село Дядово, там селищната могила е със статут на обект от национално значение и пак така е държавна публична собственост. Там има израснали дървета на по над 30 години, дори нямаме право да окосим треволяците…В общината имаме картографирани 36 селищни могили и над 800 надгробни, голяма част от които дори на са повърхностно проучени. Нямаме нито финансовия , нито човешкия ресурс да го направим.“, коментира Димитров, който е поел управлението на музея в началото на годината след спечелен конкурс и след като преди това е бил завеждащ археологическия отдел.

"Става дума за рядка част от световната история, невероятна находка. За съжаление, през годините, оставена в забрава, в ситуация на разправия между общини и министерство", заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков след като на място се запозна със ситуацията в Източната могила, където е експонирана  антична колесница и гроб с ритуална площадка, открити при спасителни разкопки от археолога д-р Веселин Игнатов след иманярски набег през 2008-а година.

Веселин Игнатов заяви, че от медиите разбрал за посещението на министър Минеков на Караново, от няколко години той не работи в Нова Загора след като бе уволнен от предишния директор. „Обектът е уникален, там установихме погребение на тракийски владетел от средата на І век от новата ера  и трябва да бъде съхранен.Зная че има проект, че е осигурено финансирането, не разбирам защо се говори за направата на нов проект, вероятно има някакво объркване или министърът да е информиран точно!“, коментира той .

Министърът е  категоричен, че са необходими и археологически проучвания, могилата трябва да бъде укрепена, да бъде изградена нова защитна конструкция и постепенно да се превърне в музей.Той смята, че при една успешна социализация на обекта посещаемостта ще доведе дори до приходи. Директорът на новозагорския музей обаче е силно скептичен и припомня, че в най-силните откъм туристи времена преди затварянето на обекта годишните приходи не са покривали месечните разходи за охраната.Това според Димитров обяснявало и липсата на интерес от страна на общината към иначе изключително интересният за науката обект.

Генчо Димитров коментира, че би трябвало министерството на културата да бъде активната страна в разговорите с местните власти за евентуално бъдеща промяна на собствеността и поддръжката.От новозагорския музей са предоставили на НИНК цялата налична при тях документация относно сградата на новозагорската жп гара, за която от месеци в социалните мрежи върви подписка за запазване и преизползване за нуждите на културата.

„Над 2 500 са подкрепилите петицията, сградата е масивна и конструкцията е много добре запазена, с минимални средства тя може да бъде съхранена за бъдещите поколения, а новата сграда да бъде изградена в близост!“, коментира сливенския областен управител Минчо Афузов“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.