След коалиционния съвет: НФСБ със свой пакет от мерки

След коалиционния съвет: НФСБ със свой пакет от мерки

НФСБ излезе със свой пакет от антикризисни мерки, след като по-рано през деня се проведе поредно заседание на коалиционния съвет между ГЕРБ и "Обединени патртиоти".

След  него обаче стана ясно, че няма конкретно решение по икономическите предложения на патриотите, въпреки че те са били обсъдени.

Има частично разхлабване на режима - за часовите зони в София, за имунизациите и за детските и женските консултации, но не и за отварянето на парковете и планините, за което пък настояват от ВМРО.

Така НФСБ продължават да са против философията заложена в схемета 60/40, приета със закона за извънредното положение. И продължават да настояват тя да е 60/0. "НФСБ не подкрепя насърчаването на пасивността и „стоенето в къщи“ срещу пълно заплащане", посочват от партията.

Според тях най-важната задача на правителството било осигуряването на нови работни места, които да насърчат процеса на наемането на наемането на освободените от неработещите предприятия работници и служители и насочването им към финансово обезпечени дейности и производства. Подпомагането на съкратените или останали без работа служители и работници трябвало да бъде насочено към създаването на принадена стойност и обществен продукт, който да се ползва и в бъдеще време, както и към подпомагането на най-засегнатите отрасли като туризма.

По тази причина те предлагатобщо 9 неща. Искат да продължи бюджетното финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение с приключено проектиране – пътища, магистрали и др. За 2020 г. били са планирани 100 км на стойност 2.5 млрд. лева и 260 млн. лева за второкласни и третокласни пътища.

Следващото предложение е за ремонт на язовирни стени и съоръжения на стойност 500 млн. лв. с приключено проектиране. За спешен ремонт са над 400 язовира, класифицирани като опасни и над 2000 са за ремонт.

Наред с това искат спешни ремонти на рискови мостови съоръжения и виадукти с приключено проектиране – напр. по АМ „Тракия“  - 5 броя на стойност 25 млн. лева.

Четвъртото предложение е продължение на ВиК обекти с готови проекти – на стойност 1.8 млрд. лева. НФСБ искат и възобновяване на програмата по саниране на многофамилни жилища, блокове, кооперации - вече заявени 1.5 млрд. лв. с проекти по области и общини, както и чакащи одобрение за възлагане на инженеринг

Сред идеите е попълване на държавния резерв с дълготрайни хранителни и други продукти с цел стимулиране производството от български предприятия, допълнителни държавни субсидии за насърчаване на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, както и на преработвателните предприятия, с цел увеличаване на българското производство и неговия дял на пазара.

Накрая те предлагат пренасочване на мярката 60:40 към  за създаването на нови работни места, както и „подгряване“ и подпомагане на най-засегнатия отрасъл – туризма за периода юли – октомври през ваучери за почивка в българските курорти с финансирането им по схемата 60:40 (държава-работодател) със срок за ползване 1 г.

Накрая от НФСБ изтъква, че по време на заседанието на коалиционния съвет е било постигнато споразумение за обсъждане на предложенията по ресорните министерства и изготвяне на предложения към Политическия съвет „Обединени патриоти – ГЕРБ“.

 По-късно през деня стана ясно, че след седмица ще има ново заседание на Коалиционния съвет, където ще се обсъди дали да бъде удължавано извънредното положение. Какво още коментираха от НФСБ в НС, четете тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.