След хакерската атака: Одитират всички системи на НАП (ОБЗОР)

След хакерската атака: Одитират всички системи на НАП (ОБЗОР)

Горанов и Маринов успокояват българите и депутатите

Одитират всички системи на НАП. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който дойде в НС заедно с вътрешния министър Младен Маринов, за да обясни за хакерската атака над масивите на НАП. Горанов и Маринов успокоиха депутатите и българите, че няма причина за притеснения. Въпреки това Горанов определи случилото се като "най-сериозната досега известна хакерска атака".

Но според анализите информацията в изтеклите данни не е достатъчна, за да може да се направи ясен и категоричен извод за имущественото състояние на засегнатите лица.

Няма причина за притеснение от това изтичане на данни,

заяви Горанов в парламента и се извини публично на всички засегнати граждани. По думите му капацитетът на НАП не е засегнат, информацията продължава да бъде защитена. Въпреки това, щяло да се направи одит на всички системи на приходната агенция. Той отново напомни, че 3% от базата данни на НАП била засегната от атаката.

Горанов обясни, че информацията е изпратена до медиите от руски домейн, но уточни, че изказването му не е опит за упрекване на руската страна, а фактологията на домейна. 30-40% от данните в изтеклите файлове се съдържат и в базата на НАП, е показала проверката. Те обаче не са консистентни и това е 1 от общо 60-те бази данни, с които НАП работи, обясни Горанов.

Отново бе изтъкнато, че атаката се дължи на използването на уязвимост на 1 от 144 електронни услуги на НАП - системата, която дава възможност на български граждани, които са извършили покупки на територията на чужда държава, да искат възстановяване на ДДС у нас. По-голямата вероятност е нерегламентираният достъп да е осъществен дистанционно, но не е елиминирана възможността за недобросъвестно действие отвътре. Той успокои, че

няма нарушена или изгубена информация от НАП.

Финансовият министър обясни, че трябва да е в постоянно състезание с тези образовани млади хора, които искат да натрият носа на правителствата. Горанов обясни, че изтеклата информация съдържа данни и от други администрации, с които служебно обменя данни и даде пример с проверка за здравния статус и дали сме осигурени.

Горанов даде да се разбере, че имат насоки откъде е атаката. Не са изтекли още 48 часа, нека още малко поработим и сме готови да участваме във всякакъв дебат по темата, обърна се министърът към депутатите.

"Според мен целта на подобни терористични посегателства върху информацията не са в услуга на никого",

каза Горанов. И добави, че не трябва да се хвали поведението на подобни хакери.

Вътрешният министър Младен Маринов пък припомни хронологията и обясни, че по случая работят ДАНС, ДАЕУ, ИТ - отделът на НАП и ГДБОП. Съхранени са всички налични логове в системата на НАП, обясни той. Маринов даде да се разбере, че България не е искала съдействие от руската държава, а само от руския сайт, където са качени данните, но все още нямало отговор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.