0

П ораженията от градушките могат да се неутрализират и да бъдат спасени зеленчуците и овошките в двора, ако незабавно се напръскат с овощарска вар или бордолезов разтвор.

Пораженията от градушките могат да се неутрализират и да бъдат спасени зеленчуците и овошките в двора, ако незабавно се напръскат с овощарска вар или бордолезов разтвор.

За това разказа пред Телеграф медиа Божидар Петков, малинопроизводител и градинар. Той обясни, че нараняванията по завръзите и плодовете, които градушките причиняват представляват отворена рана за растенията.

Филм

Тези рани са широко отворена врата за вредители , както и всякакви гъбични заболявания по плодове и зеленчуци. За да се предпазят растенията от болестите незабавно трябва да се третират с овощарска вар, която образува филм върху раните. По този начин се запечатва входа за бактерии, вируси и

вредители, обясни действието на варта Петков. Самият той третира и малини и зеленчуковата градина, която имат в семейната ферма.

Бордолезов разтвор

Другият вариант за защита е добрият стар бордолезево разтвор, с който нашите предци са пръскали и лозя и овошки и домати.

В старата литература бордолезов разтвор се приготвя в съотношение 1,5 кг негасена вар и 1,5 кг син камък за 100 литра. За по-малки количества просто се спазват съотношенията. Синият камък трябва да е без примеси на зелен камък. Синият камък се поставя в торбичка и се потопява в отмерена вода и се оставя в продължение на няколко часа, за да се разтвори. Именно към този разтвор се влива разтворената вар, която обаче преди това трябва да се прецеди през платно. В интерес на истината варта може и да е гасена, но за сметка на това се удвоява количеството й в сместа. Така вместо 1,5 кг се слагат 3 кг на сто литра вода.

Чай от коприва за силен имунитет

Старите градинари и овощари знаят, че природата е създала за всяка болест лек. А най-добрата защита на растенията срещу вредители и болести е силният имунитет на растението. Колкото по-здраво е то, толкова по-малка е вероятността да се разболее.

Миналата година по време на много дъждове биопроизводители в долината на рози спасиха насажденията си точно с чай от коприва. Чаят от коприва е много добро средство за укрепване на имунната система на растенията, както