След Глазгоу: 40 държави се отказват от въглищата

След Глазгоу: 40 държави се отказват от въглищата

Повече от 40 държави са готови да се откажат от използването на въглища след обещание, поето на срещата за климатичните промени в Глазгоу, съобщи британското правителство. 

 

Големи потребители на въглища, включително Полша, Виетнам и Чили, са сред тези страни. Но някои от най-зависимите от въглища държави като Австралия, Индия, Китай и Съединените щати не са поели подобен ангажимент. Горенето на въглища дава най-голям принос за климатичните промени. Слагащите подписите си под това споразумение поемат ангажимент да прекратят всички инвестиции в нови проекти с използване на въглища като у дома, така и в чужбина.

Те се договориха също за поетапно отказване от електроенергията от топлоелектрическите централи през 30-те години на века в развитите икономики и през 40-те години в по-бедните нации.

Споразумението се подкрепя и от десетки световни организации, а няколко големи банки се съгласиха да не финансират каменовъглената индустрия.

Британският министър на енергетиката Куази Куартенг заяви, че „се вижда краят на въглищата“. Министърът на бизнеса в сянка Ед Милибанд обаче изтъкна, че големите потребители на въглища са извън сделката и че нищо се чува за нефта и природния газ.

Би Би Си коментира, че въпреки напредъка в намаляването на използването на въглища глобално, през 2019 година около 37% от произведеното електричество се дължи на въглищата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.