След Гебрев: Още 3 ченгета от ДС в Дунарит

След Гебрев: Още 3 ченгета от ДС в Дунарит

Асен Бабански бил на щат в злокобната служба, пратили го на стаж за 5 месеца в КГБ на СССР

Комисията по досиетата разкри още три ченгета от злокобната Държавна сигурност, които се подвизават в „Дунарит“ и една дама – член на управата на „Сана Спа“.

Документите доказващи, че Асен Бабански, Петко Василев, Тодор Трифонов и Макрина Първанова са въртели фирми, които са направили цесии или прихващания, след поставянето под специален надзор на КТБ, бяха публикувани вчера на сайта на комисията. Всички те са в близки отношения с банкера беглец Цветан Василев, който ограби 4,6 млрд. лв. от трезора и духна в Сърбия, и изпълняват повелите му. Първи в списъка с доносниците от най-мразената тоталитарна служба обаче беше обявен Емилиян Гебрев, който е шетал във Второ и Четвърто управление по линия на „Кинтекс” с псевдоним Димов.

Комисията публикува

на първо място името

на Асен Бабански.

Колегата му от ДС Гебрев-Димов сам признава в интервюта, че точно той го бил поканил в управата на завода „Дунарит“. Интересен факт е, че именно Бабански е подставеното лице на Цветан Василев в оръжейницата. Та същия Бабански според комисията по досиетата е щатен служител на ПГУ или в превод външното разузнаване на Държавна сигурност. През далечната 1986 г. е бил назначен за разузнавач. Две години по-късно е изпратен за 5 месеца в КГБ на СССР и след школовшката рязко е повишен в инспектор. В случая агент Бабански е проверен от комисията като член на управителния съвет на „Орфеас“ ООД, което е правило цесии или прихващания, след като КТБ е поставена под специален надзор. Интересно е още, че пионката на Цветан Василев и Гебрев-агент Димов влиза в управата на „Кемира“, която е прекия мажоритарен собственик на русенския завод.

Второто име обявено от комисията по досиетата е на Тодор Трифонов – щатен служител от МВР-ДС в Смолян. Доносникът е член на Съвета на директорите на „Дунарит“ и е очаквано сред най-доверените пионки на банкера беглец. Трифонов е одобрен за поста лично от БГ Мадоф.

Друг колега на Бабански в „Орфеас“ и оказва се, в ДС, е Петко ВАсилев. Той също е щатен служител на тоталитарното страшилище в ПГУ. Името му се свързва с

най-куриозното

вписване по партиди

в Търговския регистър на фирми от съзвездието на Цветан Василев, а именно на „Орфеас” ООД. Фирмата е записала смяна на управителя си Петко Василев от първи януари 2015 г., като причината е, че дружеството нямало пари да плаща заплата на мениджъра. Затова е взето решение функциите на Василев да се поемат от един от съдружниците – Геориос Ангели. Последният заявява готовност да бъде мениджър на дружеството, занимаващо се с препродажба на имоти, безвъзмездно. На фона на останалите фирми, финансирани от КТБ, „Орфеас” дължи „скромната” сума от близо 5 млн. лв. Срещу този кредит обаче е заложила апартаменти, които са били обявени за продажба, както и „настоящи и бъдещи вземания”.

Агент Коста. С този псевдоним се е подвизавала в ДС Макрина Стефанова Първанова. Била е осведомител, агент във ВГУ (контраразузнаването на режима). Дамата е член на Съвет на директорите „Сана Спейс Хотел Хисаря“, овладяна от Цветан Василев.

Разкритията на комисията по досиетата не за първи път показват, че беглеца в Белград приоритетно работи с агенти на комунистическата служба. Преди около половин година стана ясно, че той е обслужвал с ВИП депозити в КТБ фирмите на 40 ченгета. Новината дойде отново от комисията, която обяви хората заемащи длъжности в управителни, контролни и надзорни органи на търговски дружества. Чрез ВИП депозитите фирмите на доносниците ползвали привилегировани лихвени условия, които се различавали от условията, обявени от КТБ към останалите вложители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.