Приемат пациенти в неврологията на видинската болница
2

Финансовото състояние на болницата е стабилно

Приемат пациенти в неврологията на видинската болница "Света Петка"

След дълго прекъсване е  възстановен  приемът на пациенти в Отделението по неврология във видинската   болница "Света Петка” от 5 март . Финансовото състояние на болницата е стабилно, съобщи директорът на здравното заведение, което е единствената на територията на Видинска област д-р Ивета Найденова.

Тя уточни, че  възстановяването на отделението по неврология е станало възможно след  назначаването на специалисти невролози, благодарение на което  здравното заведение покри изискванията на Здравната каса. Така се дава възможност да работим по всички клинични пътеки по неврология, по които е работено и по-рано. Новост е, че най-младият колега в екипа на отделението, който е нов, ще изпълнява нова дейност - тромболитично лечение на мозъчните инсулти, с което при подходящи пациенти ще бъде много ефективно - ще се постига в пълно или в голям обем възстановяване, бе категорична д-р Найденова.
    В отделението ще работят и лекари с други специалности, които са пряко свързани с неврологията, обясни д-р Найденова. Ще има лекар със специалност анестезиология и реанимация, лекар със специалност психиатрия и лекар със специалност инфекциозни болести. Това са сфери в медицината, които са тясно свързани помежду си с неврологията. Надявам се, че такъв състав на лекарите ще даде възможност максимално бързо да се назначава лечението - най-правилното и най-адекватното за тях. Благодаря на медицинските сестри, които ръководството покани да се върнат в отделението. Всички започват работа с много голямо желание. Отделението ще се завежда от д-р Ангел Благоев. Млад колега, който е работил в "Св. Анна", специализирал е там, специализирам е в ИСУЛ, работил е в ломската болница. Тази дейност, която той започва, ще се изпълнява само в нашата болница, допълни д-р Найденова.

    Точно преди  шест месеца д-р Найденова пое видинската болница,заставайки начело на ръководството й

    За периода от септември до момента първото, което ръководството направи, е макар и малко да повишим  заплатите на персонала. Надявам се в бъдеще  да достигнем другите лечебни заведения по заплащане.  На лекарите увеличението е с 12 %, а на сестрите с 20 %, т.е около 250 лева за лекарите и 285 лева за сестрите. Показателно е, че през август лекарите бяха 80, а сега са 84. Сестрите бяха 168, сега за 179. Няма напускане на персонал. Преминахме през нещо ужасно тежко - втората вълна на COVID-19. Нашата структура по инфекциозни болести,  защото ние  нямаме такова инфекциозно отделение от години , пое 400 пациента, разказа за ситуацията д-р Найденова.

 Сред постиженията е и , че в Сектора по инвазивната каридология в болницата във Видин се поставят вече и кардиостимулатори, каза  още д-р Найденова:

   Тази дейността вече се развива и то успешно. За момента има поставени няколко временни пейсмейкъра. Във втората половина на март вече ще бъдат поставяни и постоянни. Планувани са датите, колегите са набрали необходимия брой пациенти за първата им работа, сподели д-р Ивета Найденова.

Финансовото състояние на видинската болница е стабилно, каза д-р  Борислав Милчев

 Той уточни, че когато започнахме процеса на управлението на здравното заведение , в касата  на болницата имаше 19 хиляди лева,  и наследихме  огромно количество дългове. Днес спокойно можем да кажем, че  лечебното заведение  е стабилизирано, изчистени са  по-голямата част от исканията на кредиторите. Нямаме просрочие, имаме резерв,  кредитната линия  се обслужва редовно. Министерството на здравеопазването ни осигури  5 нови апарата за хемодиализа и пари за ремонт на отделението. Това са средства, с които закупихме генераторни станции за двете крила на болницата. Извършихме ремонтни дейности в сградата на  старото инфекциозно отделение и  в сектора COVID, в новото крило. 400 хиляди лева получи  болницата като дарение. За всяка една стотинка имаме документ. Всичко е вложено в подготовка, поддръжка и преоборудване на здравното заведение, разказа още д-р Милчев. 

   Отхлабването на мерките не означава, че коронавирусът все още не е активен, каза  д-р Борислав Милчев,член на Съвета на директорите на здравното заведение. 

    "За тази година натрупахме огромен опит. В COVID-19 структурата работим с всичко, което е познато по света за лечение. Всичко, което могат да предложат в национален мащаб лечебните заведения, го предлагаме и ние. Това, което се случи през ноември и декември м.г., беше близо до катастрофа в нашата болница. Лекарският и сестринският състав бяхме на позиция да започнем да надхвърляме по сто новоприети на ден. Това, че има отхлабване на мерките днес , не значи че вирусът е приключил. Нека бъдем разумни. Една от най-сигурните стъпки е имунизацията. Аз съм имунизиран, но виждате моята маска, която е на ръката. Аз съм длъжен да спазвам мерките, не само заради себе си, но заради околните. С тези думи се обърна към жителите на Видинско д-р Борислав Милчев и отново апелира към  съгражданите си  да бъдат дисциплинирани и да спазват мерките.  Ваксинирането е единствената защита в този момент, която може да ни отдалечи от т страшните  ситуации, окито преживяхме около края на миналата  година.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.