0

Д оматите в градината вече са обрани или са останали още няколко, все още зелени, които предстои да отъснете и да сложите в щайги или кутии, за да доузреят на закрито.

Доматите в градината вече са обрани или са останали още няколко, все още зелени, които предстои да отъснете и да сложите в щайги или кутии, за да доузреят на закрито.

И вече става актуален въпросът – какво да засадим на мястото на доматите следващия сезон?
Защото знаем, че сеитбооборотът – редуването на различни култури на едно място, ще помогне да получите по-добра реколта. Той помага да се възстановят хранителните вещества в почвата, тъй като те се изчерпват, ако една и съща култура се засажда на едно място. Бобовите възстановяват азота в почвата благодарение на азотфиксиращи бактерии в техните клубени. Сеитбооборотът помага също така да избегнете някои болести по растенията в градината. Така например, някои заболявания по доматите не засягат бобовите. Сеитбооборотът помага да се забави разпространението на болестите или ги елиминира напълно.

Какви култури обаче да засадим след доматите?

Подходящи са всички видове бобови растения. Това включва грах, фасул, фъстъци, детелина и люцерна. Тези култури помагат да се възстанови азотът в почвата, където са били отглеждани домати. Можете също така да използвате схема за сеитборообот на 3, 4 или 5 години, за да намалите риска от заболявания.

Разбира се, бобовите не са единствените растения, които можете да засадите след доматите. Можете да разбирате сред още много култури.

Но да се върнем към бобовите. Известно е, че те фиксират азот в почвата, който е бил изчерпан от култури като доматите или броколите.

Някои бобови като грах, фасул и фъстъци се използват за храна за хората, докато други като детелина и люцерна – за фураж за добитъка. Бобовите могат да се заровят в почвата след края на сезона. Това още повече помага за възстановяване на азота.

Детелината и люцерната понякога се наричат покривни култури или култури за зелено торене. Те възстановяват азота в почвата, точно като традиционните торове.

Ако искате да приложите по-дългосрочна схема за сеитбооборот за 4- или 5-годишен период, може да използвате следния ред:

Култури от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae) – броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле.
Култури от семейство Тиквови (Cucurbitaceae) – краставици, пъпеш и тиква.
Култури от семейство Бобови (Legumes ) - фасул, грах, фъстъци, детелина и люцерна.
Кореноплодни култури – репички, моркови, ряпа, цвекло.
Култури от семейство Картофови (Solanaceous ) - домати, картофи, пипер, патладжан.

На освободеното място от доматите можете да засадите отново домати след година. Тоест, трябва да оставите почвата поне 12 месеца свободна от тази култура, за да може да отмине риска от заболяванията, които я засягат. Но по-добре е да изчакате дори по-дълго – 2 или 3 години, като прилагате някоя от горепосочените схеми за сеитбооборот. Разбира се, ако мястото в градината ви позволява това. Така ще дадете повече време на почвата да възстанови хранителните вещества и да се преодолее опасността от заболявания.
КАРЕ:

Картофови страдат от същите болести

Какво не бива да садите след домати? Със сигурност не е добра идея да садите представители на семейство картофови – пипер, патладжан, картофи. Те могат да бъдат засегнати от едни и същи болести като ранна болест по доматите и късна болест, която се нарича още фитофтора. Освен това имат необходимост от сходни хранителни вещества и с времето те ги изчерпват в почвата, освен ако не торите обилно.