След доклада на Съвета на Европа: Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти

След доклада на Съвета на Европа: Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти

Психиатричните болници в Бяла и Царев брод отричат настанените там за лечение хора да са тормозени, съобщи БНТ. Ден по-рано бяха оповестени шокиращи разкрития в доклад на Съвета на Европа за бой с пръчки и приковаване с вериги в психиатричните клиники у нас. 

За директора на психиатричната болница в Царев брод д-р Нели Николова констатациите в доклада са тежки и шокиращи, а намерените вериги в стаите на санитарките не се използват от години. "Използването на тези средства за имобилизация няма пряк контакт между това средство и тялото на пациента. Така че, с вериги пациенти въобще не са били връзвани в тази болница", заяви д-р Нели Николова, директор на ДПБ - с. Царев брод.

Обяснява, че за буйстващите пациенти се използват колани.

"Механизмът на отключване е ето с това ключе. По този начин се отключват и се махат. По този начин се заключва и стана изключително здраво, няма как да бъде отключено. Това е, както виждате, за ръка. Тази част се закрепва за леглото и е обезопасен, и е щадящ", каза Марияна Матева, главна сестра на ДПБ - с. Царев брод.

В болницата в Бяла обаче признават, че при тяхна вътрешна проверка е имало случай на забравени пациенти, вързани с колани. Веднага са последвали дисциплинарни наказания за отговорния медицински персонал.

"Просрочването при единия пациент е с два часа, при другия с три часа и половина. По принцип, пациентите, които се взема решение да бъдат "фиксирани", са с тежка психомоторна възбуда и склонност към агресия или автоагресия. Щом комитетът е отчел, че закопчаването на коланите с катинари не е хуманно, ние ще търсим друго решение", каза д-р Олег Церовски - директор на Държавна психиатрична болница - гр. Бяла.

В момента в психиатричната болница са настанени 192-ма пациенти, някои от тях след извършени убийства. Лекуват ги само пет психиатъра, а назначеният медицинският персонал е от 96 души.

"Пак персоналът е недостатъчен. Заплатите специално в стационарната психиатрична помощ са възможно най-ниските в здравеопазването, санитарите са 819 лева, основна заплата на сестрите са 1290 лв.", каза д-р Олег Церовски.

Сред пациентите има 11, заразени с коронавирус и са изолирани. Болницата се намира в покрайнините на Бяла. Сградата е построена преди 120 години като казарма, по-късно е преоборудвана в психиатричен център. Очаква се да й бъде направен ремонт за 250 хиляди лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.