След COVID-19: 5% отлив на БГ студенти за чужбина

След COVID-19: 5% отлив на БГ студенти за чужбина

Под 5% е отливът на българските кандидат-студенти за чужбина. Това отчита Николай Харизанов, мениджър висше образование в изложение "Световно образование". Основната причина част от желаещите да не заминат са финансови притеснения относно плащането на таксите при настъпилата икономическа криза и несигурността как ще се развие пандемията.

"Очакванията бяха за отлив, но към края на лятото установихме, че много български младежи не се отказват от желанието си да учат в чужбина", каза Харизанов. Тази година се очаква между 5 000 и 5 500 родни студенти да продължат висшето си образование извън България. Последният влак за Великобритания в условия на пост Брекзит ще хванат около 1 200 кандидати." Брекзит ефекта пребори страха от COVID-19. Имаше 10% спад на кандидат-студентите до януари, но той бе компенсиран от късни кандидатури", обясни консултантът от "Интеграл" Стефка Златева. Университетите във Великобритания сами решават как да стартират учебната година, като повечето залагат на хибридно обучение. Пристигащите от България са принудени да прекарат 14-дневна карантина. За двуседмичната им изолация част от вузовете са осигурили изолатори в общежитията, както и служители, които да доставят храна. Университетите на Острова имат готовност и за изцяло онлайн учебна година, ако пандемичната ситуация се влоши.

Златева зтъкна, че следващата година таксите за студенти извън ЕС ще скочат между 16 000 и 35 000 паунда, а за бъдещите медици и до 45 000. Затова и някои вузове вече обмислят начини за компенсации. Консултантът даде пример, че университетът в Есекс ще осигури стипендии от 5 000 лири за таксите за обучение и специални стипендии от 2 000 лири за българи, с което таксата за първата година ще налее със 7 000 лири. Вече са постъпили и първите 11 кандидатури за следващата учебна година. От тях 5 са за Оксфорд и Кеймбридж за компютърни науки, математика, право.

В Нидерландия пък България се изкачва до пето място по брой приети студенти. Тази година там ще учат 3 680 кандидати, докато миналата година са били 3 200. Основно е нараснал броят на обучаващите се в академични университети – от 1100 за 2019/2020 г. до 1458 през настоящата учебна година. 2222 българи ще пък ще започнат да следват във вуз с практическа насоченост.

Родни възпитаници се насочват и към безплатното обучение в Дания, френскоговорящите пък избират Белгия и Франция.

Следващата година се очертава и по-засилен интерес към Ирландия, където таксата е само 3 000 евро на година. Консултантите посочиха, че спрямо доходите е възможно и безплатно финансиране. Приемът в страната е централизиран и става по точкова система.

От изложение "Световно образование" отчитат и 27% на гимназистите, които са избра ли за завършат средното си образование в чужбина.

Кандидат-студентите могат да изберат къде да учат по време изложение „Световно образование“. То ще се проведе от 1-и до 6-и октомври в четири града – София, Варна, Пловдив и Бургас, а 4-и ще бъде онлайн в специализирана платформа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.