След бурни дебати: НС отхвърли доклада за интергацията на ромите

След бурни дебати: НС отхвърли доклада за интергацията на ромите

При дебатите: Спор за тоягата и моркова, призиви за връщане на строителни войски

НС отхвърли доклада на кабинета за 2017 година как се изпълнява стратегията за интеграцията на ромите. Дебатите по него продължиха около три часа, а партиите се обвиняваха взаимно провал или не е интеграцията на ромите у нас. В крайна сметка документът не мина на косъм. „За“ гласуваха 83 от депутатите от ГЕРБ и „Воля“, 68 бяха „против“, а 17 се „въздържаха“.

Малко преди гласуването коалиционният партньор на ГЕРБ в парламента – Волен Сидеров обясни,че изготвянето на специални програми за ромите ги поставя в позиция на дискриминирани.

Иначе по време на дебатите от ГЕРБ отчетоха,че до дни трябва да заработи система за монтиторинг, която трябва да следи ромската интеграция, като уточниха, че през 2017 година над 46 000 лица от ромски произход са минали през програмите по заетост. Това пък бе повод за урепци от страна на БСП, че всъщност парите за тази система – около 1 млм. лева, са отпуснати още 2015 година , но търг е обявен едва след 3 години, а договорът е подписан през март 2018 – та.

Градуса се нажежи след изказването на проф. Станислав Станилов от патриотите. „Дължината на моркова и тоягата трябва да бъдат еднакви. Светланка е права,

при нас морковите са твърди дълги, а тоягите къси

заяви той по повод скорешен пост на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев. Той обясни, че правата на ромите трябва да се спазват стриктно, но само срещу спазване на задълженията от тяхна страна. Станилов обяви, има секретен доклад на ЕС, според който „циганите не могат да бъдат интегрирани“. За да смениш ценностната система на циганче, трябва да го вземеш като бебе от майка му и баща му, заключи професорът и обясни, че 2/3 от ромите живеят като социални номади.

Социалистът Антон Кутев пък обвини Станилов във фашистки изказвания.

В разговора се намеси и шефът на културната комисия Вежди Рашидов от ГЕРБ. „Колеги вие от 3 години ли сте на този свят“, обърна се той към социалистите. Той обвини БСП, че са се провалили с интеграцията на ромите и дори си спомни социализма. „Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно

Живков вършеше повече работа от вас

излизаха строители, зидари, мазачи", възкликна депутатът. Той упрекна червените, че именно те са съсипали строителни войски и те са създали „циганските барони“. Рашидов разказа, че като войник е построил спорната зала в Правец, площада и шатрата. „Всички сгради паднаха, само те останаха... Интеграцията означава, че знаех как са сипвам бетон“, обясни Рашидов и допълни, че трудът е интеграция.

Драгомир Стойнев пък попита Рашидов какви са резултатите , тъй като ромите не могат да четат и пишат.

Всички секции се печелят от ГЕРБ

Аз не казвам, че купувате гласове. Сигурно всички цигани четат вашата стратегия и се опияняват от приоритетите и гласуват за вас“, заяви Стойнев.Неговия колега Александър Паунов пък призова за връщането на строителни войски, тъй като навремето ромите излизали от там със познания и професия. "Ти си човек с влияние и може с министър Каракачанов да съдействате да ги възстановим тези сторителни войски", обърна се той към Вежди Рашидов. 

Държавата липсва

обобщиха от ДПС по повод доклада за интеграцията. "В залата има изключително много неинтегрирани политици към политическия процес, а ние говорим как ще интегрираме ромите", зачуди се Джейхан Ибрямов. И атакува управляващите за поведението на вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за интеграцията. Този доклад е една брошура, усвоени са проекти, раздадени са пари на калпак и накрая докладът завършва с едно заключение. Заключението показва дейността на общините, не на държавата - държавата я няма", възмути се депутатът от ДПС.

Безраборните роми намалели с 6273 души, 118  учили за предприемачи 

Междувременно в самият доклад се посочва, че през 2017 година безработните роми са намалели с 6273 души спрямо 2016-та, което е понижение с около 17 на сто. В документа се посочва още, че самоопределилите се като роми безработни са около 38 000 средномесечно. През минлата година през програмите на заетост са минали 46 293 лища, а по план е трябвало да бъдат малко над 34 000. Така от тях през повишаване на квалификацията са минатли 27 031 души, а пък 118 са минали през курсове за предприемачество и откиване на собствен бизнес. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.