Новата система ще свали жертвите на пътя до 30 на сто, смята КФН При въвеждането на системата "Бонус-малус" за определяне на цената на застраховката "Гражданска отговорност" навсякъде се отбелязва спад в ПТП и жертвите на пътя - между 15 и 30 на сто в различните държави. 

Това са част от ефектите, които очакват от Комисията за финансов надзор (КФН). Според статистиката на финансовия надзор 78 на сто или около 2 млн. собственици на автомобили ще плащат по-евтина застраховка, тъй като ще попаднат в бонус-класовете.

Близо половината (44%) или приблизително 1 млн. души ще достигнат максималния бонус и ще плащат 25 на сто по-малко - около 225 лева. Две години без нарушения ще гарантира на примерните шофьори 20 на сто по-евтина застраховка. Една година - 10% по-малко.

Дребни нарушения, като неправилно паркиране и каране в бус лентата, няма оскъпяват „Гражданската отговорност”, обяви членът на КФН Владимир Савов, който отговаря временно за надзора на застраховането  при обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус”.

18 на сто от всички автомобилисти ще плащат по-скъпа застраховка, тъй като в бъдеще ще попаднат в малус-класовете. Под процент ще бъдат хората, които ще плащат с 400% по-скъпа задължителна застраховка, обяви Савов, като цената ще бъде 1200 лева по настоящи цени. Попадането в "най-тежката" група се получава след тежки ПТП с предизвикана смърт на пътя. При дребни нарушения се изисква да нарушим закона 8-9 пъти правилата на година и да бъдем хванати от полицаите, за да плащаме толкова скъпо, уточниха от КФН. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Днес е денят на данъчна свобода, започваме да работим за себе си

Днес е денят на данъчната свобода според изчисленията на икономистите от Института за пазарна икономика. Експертите твърдят, че ако до днес сме работили за правителството, вече сме се издължили на бюджета и до края на годината ще работим единствено за себе си. Затова символично се приема, че от този ден сме свободни от финансовите си задължения към държавата.

Отписваме кола с тотал щета служебно

Служебно ще се случва отписването на кола с настъпила „тотална щета“. Облекчението за изстрадалите от висене по гишетата е част от готвените промени в Административно-процесуалния кодекс и още 142 закона, които са публикувани за обществено обсъждане.

Лихвите по жилищните кредити продължават да падат

Лихвите по жилищните кредити продължават плавно да спадат от началото на 2019 г., сочат данни на Асоциацията на банките в България (АББ). В края на първото тримесечие средната стойност на лихвите по жилищните кредити в левове се понижава до 3.19% в сравнение с 3.25% три месеца по-рано, а в евро спадът е от 3.63 % при 3.58% в края на предходното тримесечие.