Партиите с левче субсидия и право на дарения от фирми (ОБЗОР)
4

Партиите с левче субсидия и право на дарения от фирми (ОБЗОР)

Ограничиха финансирането от офшорки и длъжници, формациите ще получават и безплатни офиси

Партийната субсидия бе намалена от 11 на 1 лев за всеки спечелен глас на последните парламентарни избори. В същото време политическите формации получиха правото на дарения и от бизнеса. Това стана с окончателното решение на депутатите, които гласуваха в четвъртък на второ четене актуализацията на бюджета за тази година, предвиждаща промени в закона за партиите и Изборния кодекс.

Дебатите продължиха близо 7 часа и бяха съпроводени от ожесточени спорове, обвинения в популизъм, лицемерие, комунизъм и спомени от ранните години на демокрацията. От БСП обвиниха колегите си от ГЕРБ, че се опитват да закрият партиите, че това е атака срещу социалистите и то преди местния вот, който се опитвали да спечелят служебно, както и в атака и срещу демокрацията и плурализма. От ГЕРБ пък на свой ред обвиниха червените, че бранят 11 лева партийна субсидия, защото партията им била пред фалит. В същото време от ДПС заявиха, че всички залитат към популизма и дадоха да се разбере, че само те предлагат реални решения с идеята си за 0 лв. субсидия и американски тип отворено финансиране. "Желанието на ДПС е да не се залита в полето на популизма и да се защити демокрацията и плурализмът. За съжаление всяка партия, с изключение на нашата, залита точно натам. ДПС не е длъжна да отнася негативите на ГЕРБ и БСП по въпроса с партийните субсидии", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Както винаги от ОП пък се разделиха в мотивите си - "Атака" стоеше твърдо зад 1 лев субсидия, докато НФСБ и ВМРО поискаха по-оптимален вариант, като бяха против външно финансиране, тъй като това според тях щяло да доведе до зависимост на партиите от бизнеса. В крайна сметка орязването на партийната субсидия от 11 на 1 лев бе подкрепено със 119 гласа "за" от ГЕРБ, "Атака", ДПС и "Воля" срещу 71 "против" и 16 въздържали се.

Депутатите одобриха да падне и забраната за дарения за партиите от юридически лица, както и таванът от 10 000 лева за физическите лица. Предложението за отвореното финансиране бе направено между първо и второ четене от Карадайъ, от депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски и колегата им Йордан Цонев, като подобно имаше и от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Идеята беше одобрена както от бюджетната комисия, така и в пленарна зала. В крайна сметка обаче по предложение на Симеонов бяха направени поправки, с които се въвеждат няколко рестрикции. В резултат на това партиите няма да могат да получават финансиране от фирми, които имат просрочени публични задължения и от такива, които са регистрирани в офшорни зони.

По време на дебатите пък социалистът Антон Кутев заяви, че вариантът на ДПС за отворено финансиране нямал нищо общо с американския модел, а бизнесът там бил различен. По думите му в САЩ не можело едновременно да си депутат, медиен монополист, бизнесмен и спонсор на партия като „един колега от ДПС“. Впоследствие Кутев попита в какво качество ще се яви в залата Пеевски, който е и един от вносителите. „Не знам, г-н Кутев, за какъв медиен монопол говорите, но колегата, когото визирате предложи текстове за прозрачност в медиите, които вие не подкрепихте. Беше създадена медийна дъвка срещу този колега, ако имаше медиен монопол, щеше ли от 90% от медиите да се леят клевети, лъжи и инсинуации срещу този наш колега“, контрира го на свой ред Хамид Хамид от ДПС.

Като допълнителен бонус новият закон предвижда още занапред партиите с поне 1% действителни гласове, които им дават право на субсидия да ползват партийни централи и офиси имоти безвъзмездно, без да плащат наем.

Вместо от 1 юли промените ще влязат в сила в деня на обнародването им в Държавен вестник, като бе отхвърлена идеята на БСП това да стане едва от 1 октомври. По-късно през деня премиерът Бойко Борисов поздрави парламента за приетите нови правила за финансиране на партиите.

ДПС: Попарихте надеждите на българските деца

Както от бюджетната комисия, така и в залата, въобще не бяха разгледани предложенията на Пеевски, Карадайъ, Цонев и Халил Летифов за създаване на специален фонд за изграждане на детски градини, който да се попълни от спестените пари от субсидиите, а след това от излишъка. Мотивът за недопускането им бе, че се предлагат към актуализацията на бюджет 2019, чиято цел е промяна във финансирането на партиите. "Децата на България са от съществено значение... С тези формални парламентарни техники попарихте надеждите на българските деца и техните родители", не скри разочарованието си Ахмед Ахмедов от ДПС.

Спестените пари отиват в бюджета

След края на гласуването на актуализацията на бюджета от НС в четвъртък шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че спестените пари от намаляването на субсидиите на 1 лев ще влязат обратно в бюджета - към излишъка или дефицита, но тяхното харчене ще може да стане едва след решение на МС с постановление в края на годината. Тя не изключи възможността те да бъдат разпределени и за строежа на детски градини, но обясни, че спестените над 14 млн. лева едва ли ще са достатъчно за изграждането на много детски заведения и ако в края на годината кабинетът отпуска пари, то сумата ще е по-голяма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.