835 години по-късно: братята Петър и Асен  отново стъпиха в крепостта Царевец (СНИМКИ)
12

835 години по-късно: братята Петър и Асен отново стъпиха в крепостта Царевец (СНИМКИ)

835 години след като вдигнаха въстание и отхвърлиха византийското владичество над българския народ, братята боляри Петър и Асен отново стъпиха в крепостта Царевец. Това стана по време на представянето на историческата възстановка „Величието на Асеневци”, която пресъздаде един от най-достойните за национална гордост моменти в българската история.

Спектакълът беше представен пред портите на историческата крепост и се предаваше онлайн във фейсбук страницата на кмета на В. ТърновоДаниел Панов. В ролите на братята боляри и на останалите участници се превъплътиха актьори от местния театър, реанактори от: Център „Търновци”, клубове „Традиция” в Шумен и Велико Търново, „Чигот” Варна и екип от местният Регионален исторически музей. Спектакълът беше съчетан и с бойни демонстрации, дрънкане на мечове и ризници, средновековна музика, изпалнена от група „Ериней” и огнено шоу на група „Палячи”. А след историческата възстановка присъстващите и наблюдаващите я в интернет се насладиха на уникалния аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина”.

Въстанието на Петър и Асен е освободитено движение на българите, насочено срещу византийската власт. Сочат се различни причини за избухването му. Конкретният повод е облагането на българите от византийския император Исак II Ангел с нов извънреден данък, с който да напълни хазната си за предстоящата си женитба за млада унгарска принцеса. Това предизвиква силно недоволство от страна на българския народ, което е оглавено от братята от кумански произход Теодор и Асен. Двамата искат от Исак Ангел да им даде хълма Трапезица като прония (пожизнено владение). След като императорът им отказва, на 26 октомври 1885 г. в църквата „Св. Димитър”, разположена между двата съседни хълма, Царевец и Трапезица, братята обявяват началото на въстанието срещу Византийската империя. За цар на българите и власите е провъзгласен по-големият от братята, Теодор, който за да запази приемствеността си с Първото българско царство, приема името Петър. Всъщност за да привлекат българите на своя страна,двамата братя използват и една малка лъжа. Те обявяват, че чудотворната икона на Св. Димитър е изчезнала от Солун и неочаквано се е появила в търновската църква, носеща неговото име. С което дават да се разбере, че светецът е обърнал гръб на Византия и в бъдещия военен конфликт ще подкрепи българите и каузата за тяхното освобождение.

Въстанието продължава до пролетта на 1187 г., когато император Исак Ангел след като няколко пъти е разгромен от войските на братята, е принуден да сключи примирие, с което признава възстановяването на българската държава в земите на север от Стара планина. Начело на Второто българско царство през следващите 100 години управлява династията на Асеневци, която разширява териториите му и води успешни войни със съседите и превръща българската държава в първостепенна сила не само на Балканите, но и в цяла Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ