След 625 години цар Иван Шишман  отново се върна в крепостта Царевец
4

След 625 години цар Иван Шишман отново се върна в крепостта Царевец

След цели 625 години последният владетел на Търновското българско царство, Иван Шишман, отново стъпи в бащината си крепост Царевец. Според историческите извори царят напуска столицата Търновград и се оттегля в крепостта Никопол, където събира войска за да се противопостави на султан Баязид Йълдъръм. 

През 1395 г. обаче, той е пленен и екзекутиран по заповед на османския владетел. Седем века по-късно неговото знаме отново гордо се развя над портите на търновската крепост. Това стана по време на историческата възстановка на срещата на цар Иван Шишман с болярина Алдемир, управител на Свищовската крепост Калето. Възстановката е по идея на проф. Николай Овчаров, който вече втора година ръководи археологическите разкопки в крепостта на брега на река Дунав. Срещата на портите на Царевец между царя, болярина и воините, облечени в бойни доспехи, предизвика огромен интерес у туристите. Според сценария владетелят посрещна своя болярин, който му докладва за отблсъкването на враговете.

Според проф. Овчаров управителят на Калето, Алдемир е действително съществувала историческа личност и името му се среща в намерени писма на Иван Шишман до него и до друг болярин на име Баул. В писмата владетелят призовава своите боляри да му изпратят войска в Никопол за да отблъсне османските завоеватели.

„От находките и историческите извори става ясно, че тази Свищовската крепост, заедно Никополската, са били последните бастиони на цар Иван Шишман след превземането на столицата Търново. Двамата болярите най-вероятно са имали кумански произход. За името на Алдемир има различни тълкувания. Проф. Пламен Павлов смята, че идва от „нагорещено желязо”. Според мен обаче, то се извежда от „ел”, ръка и „демир”, желязо и означава „желязната ръка”. Алдемир е бил комедантът на крепостта в Свищов и я е бранил до край. Османският пътеписец Мехмед Нешри се възхищава от коменданта на Свищовската крепост, че не се е покорил и се е бил до последно, но не го назовава по име. неговото име. Този комендант се предава чак, когато хранителните припаси в крепостта свършват, за да не умре населението от мъчителен глад. Според мен този храбър комендант споделя съдбата на своя цар и е бил убит заедно с Иван Шишман”, смята проф. Овчаров. Той съобщи и резултатите от тазгодишните разкопки в Калето.

 „Находките са уникални. Общо са намерени над 100 монети. Една от тях е особено интересна. Тя беше открита в хоросана на крепостните зидове и е от времето на цар Иван Асен II. Което дава основание да се смята, че вероятно Калето е построена по това време. Намерени бяха и части от две чаши, тип бокали, за пиене на вино. Едната от тях е обикновено и вероятно е принадлежала на войник. Другата е сграфитокерамика. Тези чаши са се носели окачени на колана от притежателите им и са имали рангов характер. От материала, от който са направени и от украсата им се е разпознавало, притежателят към коя част от българско болярство е принадлежал”, обяснява проф. Овчаров. Той припомни, че разкопките на Свищовската крепост са посветени на 625-годишнината от смъртта на цар Иван Шишман.

„Разкопките дават ценна информация за последните месеци от тежкото и драматично управление на Иван Шишман. Дълго време се смяташе, че това е един безхарактерен и слаб владетел, напуснал столиата си за да се крие в Никопол. Това не е вярно. С войска от 5 хил. той се изправя срещу 30 хил. османска армия, предвождана от великия везир на Баязид, Али паша. Самият султан го нарича „великият мръсник” и иска главата му. За разлика от брат си Иван Срацимир и от останалите балкански владетеи, в това число и византийския иператор, Иван Шишман не е изпратил и един български войник да се бие на страната на турците”, обяснява проф. Николай Овчаров. Той съобщи също, че идеята на община Свищов е следващата година по европейски проект крепостта Калето да бъде раставрирана и отворена за посещение, а районът около нея да се превърне в красив парк за местните жители и гостите на града.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.