След 5 години застигаме ЕС по легална икономика

След 5 години застигаме ЕС по легална икономика

Влизането в еврозоната не крие рискове от инфлация, прогнозират работодателите

След 5 години, през 2022 г. България ще достигне ниво на икономиката „на светло“ и делът й ще достигне 87%, какъвто е средният дял в Общността в момента. Това прогнозираха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) днес по време на поредното представяне на композитния индекс "Икономика на светло". За 2016 г. се отчита дял от 71,71 на сто на законния бизнес, докато през 2017 г. индексът е нараснал до 74,78 на сто.

За миналата година делът на сивата икономика намалява с 3,07 на сто и достига ниво от 25,22% при 28.29 на сто през 2016 г.

Според проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал индекса, уточни, че делът на „сивата“ икономика отговаря на този в БВП. Председателят на УС на АИКБ Васил Велев, припомни че през 2010 г., когато започва изследването, процентът на сивата икономика, измерена по този начин, е бил 35 на сто. Секторите "туризъм", "строителство", "селско стопанство", "търговия", "услуги" бяха отчетени значими стойности на сивия сектор, за разлика от "машиностроенето", "енергетиката", "електроника", "електротехника" и "металургия". „Сега колкото е по-голямо предприятието, толкова е по-малка вероятността за сиви практики. Същото важи и за доходите - колкото един сектор е по-рентабилен и с високи възнаграждения, по-рядко се срещат сиви практики“, обясни Велев.

Причини за положителните тенденции на намаляване на дела на сивата икономика са финансовата и икономическата стабилност, мерките за подобряването на бизнес средата и ръстът на световната икономика, което се отразява в увеличаване на обема на износа. Липсата на работна ръка, на реформи в ключови сектори - "здравеопазване", "защита на конкуренцията", "правосъдие", "вътрешен ред и сигурност", както и новото административно повишаване на минималната заплата, са сред причините, задържащи засилването на положителните тенденции в изменението на индекса, според изследването. Принос към тази тенденция имат и световните търговски конфликти, очертаващите се тенденции "Европа на две скорости, продължаващите санкции на ЕС срещу Русия.

Според Васил Велев перспективите за влизането ни в Еврозоната ще ускорят намаляването на дела на „сивата“ икономика у нас. Той припомни, че в договора за приемането ни в ЕС е записано, че България ще стане член на валутния съюз по курса на лева към еврото, който е и в момента. По думите му след дългите години на валутен борд у нас при въвеждане на еврото у нас няма опасност от покачване на инфлацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.