Двама водолази от Варна, които преди 41 години с риск за живота си спасиха морския град от унищожителен взрив на горящия танкер „Ерма“, бяха наградени днес, навръх Никулден, с почетния знак на кмета на Община Варна. През далечната 1977 година съфамилниците Пламен Димов и Веселин Димов влизат в танковете с гориво на горящия „Ернма“ и успяват да запушат пробойната, която захранва пожара. 

Нищо не предвещава в летния 23 юни драмата на танкера „Ерма“, който е пълен с гориво за разтоварване на Пристанище Варна. Той е пристигнал предния следобед и разтоварва 17 721 тона суров нефт от Либия на Първи мазутен кей на ДП „Петрол“. В 17,35 часа, когато вече са разтоварени около 8 000 тона мазут, над залива проехтява силен тътен, а от „Ерма“ се издигат кълба от черен дим и огън.

Става ясно, че на борда е избухнал пожар, предизвикан от внезапно възникнала повреда в спомагателен генератор № 3 на танкера, при който загиват двама души. Помещенията в задната надстройка са превърнати в купища горящи останки и като по чудо другите членове от екипажа, намиращи се в столовата в тази част на кораба, оцеляват.

На брега недалеч от „Ерма“ са няколко огромни цистерни на „Петрол“, пълни с нефтопродукти. Зад кърмата на горящия танкер има друг танкер, който разтоварва бензин, а на жп- коловозите на брега са строени десетки вагони-цистерни с гориво. Денят е горещ, а до мястото няма директен достъп за пожарните автомобили - все условия за много тежка катастрофа, масова гибел на хора и унищожаване на индустриална, социална и битова инфраструктура, както и на значителна част от Варна.

Всички опити за локализирането на огъня се оказват неефективни. Тогавашният шеф на Националната противопожарна служба, ген. Илия Дончев разпорежда на кап. Никифор Герчев, който ръководи Аварийно-спасителния отдел на Пристанището, да се намери начин да се спре изтичането на гориво от обгърнатия в пламъци танкер, което е основната причина за продължителния пожар.

Така с жребий са определени водолазите, 24-годишният тогава Веселин Димов и 22-годишният Пламен Димов, които влизат в 10,30 часа в пробитите танкове, от които изтича горивото и запушват с подръчни средства пробойните. Благодарение на техния подвиг 24-часовия пожар с над 90 взрива, е потушен на следващия ден към 17, 40 часа.

„Варненци трябва да помнят този 23 юни, 1977 година и да благодарят на тези хора, които едва сега получиха признание и благодарност от градската управа, благодарение на кмета Иван портних, коментира пенсионирания вече морски вълк, кап. Герчев – главен инициатор за наградата.

Според цитираната от него статистика, успешните операции по гасенето на танкери с гориво в световен мащаб се броят на пръсти. Влизането в танковете с гориво пък е световен прецедент.

Днес двамата герои от сагата с „Ерма“ са в пенсия, но и на над 60-те помнят всичко. „Бяхме хлапаци тогава с Пламен и не сме изпитвали страх, спускайки се в горивото край огън и експлозии“, коментира 65-годишният Веселин Димов. Имат зад гърба си и редица други случаи от своята практика на водолази, като казват, че морето за водолаза на разходка и работещия под вода, е различно. Веселин казва, че има над 8 хиляди часа работа под вода, а Пламен е бил най-много 9 часа под вода на дълбочина от 45 метра, което е негов собствен рекорд.  

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

С шоколадена лотария варненци събират пари за библиотечна сграда

С шоколадена лотария преди близо 100 години варненци събират пари за изграждането на библиотека в центъра на града. На 26 декември 1930 година на редовно годишно събрание на Културно-просветното читалищно дружество във Варна, уредникът на библиотеката в града Добрин Василев, повдига въпросът за построяването на нова сграда.