След 4 пъти отлагане „Майстори“ обра овациите на публиката в Пловдив
6

Премиера в пандемия

След 4 пъти отлагане „Майстори“ обра овациите на публиката в Пловдив

Подариха на режисьора Асен Шопов пано на Асеновата крепост, поставя спектакъла 50 години по-късно отново, актьорите с рози към публиката

Блестяща игра на целия актьорски състав в премиерата на „Майстори“ в пловдивската Драма. След четворно отлагане заради пандемията, премиерата на постановката от Рачо Стоянов все пак се състоя. И обра овациите на публиката, която изгледа постановката с маски и при спазване на всички противоепидемични мерки.

„Не мога да повярвам, че отново сме в театъра и то на премиера, и то във време на пандемия“. Така зрителите щастливо коментираха театралния спектакъл, в който и актьори, и постановъчен екип, вложиха сърцата си. Невероятни Симеон Алексиев , Русалина Чапликова , Константин Еленков , Мария Сотирова , Явор Бахаров, Мария Генчева , Добрин Досев , Валери Кьорлински , Марин Младенов , Красимир Василев , Петър Тосков , Стефан Попов , Николай Станчев, си говореха зрителите след представлението. А актьорите, въодушевени от успеха на премиерата, хвърлиха по една червена роза към вярната си публика.

„Сега ще ви призная нещо. Може би знаете, че това представление го започнахме през февруари миналата година. Преди много, много време. Минахме през много етапи. Четири пъти трябваше да имаме премиера и четири пъти се случваше нещо. И се случи най-хубавото – днес. Без да знаем, че на утрешната дата през 1951г., е починал Рачо Стоянов. Може би той е искал тази премиера да се случи точно на тази дата“, каза след премиерата директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстю Кръстев.

Той благодари и на Асен Шопов – режисьор и сценограф на постановката. Кръстю Кръстев припомни, че точно преди 50 години младият тогава режисьор Асен Шопов е поставил в далечната 1971г. същият спектакъл на пловдивска сцена. „Просто му правим един скромен подарък – това е пано на Асеновата крепост и не напразно сме я избрали. Защото това е човекът, който като Асеновата крепост, брани истинския български театър за истинския български зрител. Благодаря ти, Асене! Като истинска крепост той стои като стожер за чистотата на истинския български театър. Благодаря ти“, каза веднага след премиерата директорът на Пловдивската Драма.

Цветя получи и художникът на костюмите Цвета Маринова, както и целият актьорски и постановъчен състав. Пиесата „Майстори“ превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба на Рачо Стоянов. За да се изправи зрителят пред вечния български въпрос – непременно кръвта ли е спойката на българския градеж; задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка.

Пиесата “Майстори“ е сред образците на българската драматургия, съчетава в себе си романтичната памет за Възраждането и съвременните колизии на националния ни характер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.