След 3-годишен курс за приложен програмист 29 ученици вече работят в IT фирми

След 3-годишен курс за приложен програмист 29 ученици вече работят в IT фирми

164 ученици завършиха успешно 3-годишното си по националната програма „Обучение за ИТ кариера“ и придобиха квалификация по професия „Приложен програмист“. 29 от тях вече работят в IT фирми благодарение на придобитите знания и умения, а други 16 са започнали стаж. Това съобщи Мария Тодорова, дирекция „Професионално образование и обучение“, по по време на награждаването на 49-те отличници от втория випуск по програмата.

По нея се осигурява обучение по програмиране на ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас, които не изучават професия от професионално направление „Компютърни науки“. Учебните програми, по които се обучават бъдещите IT специалисти, са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии. Тригодишното им обучение е комбинация от присъствени и онлайн дейности. Те се провеждат в свободното време на учениците – през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите. Заниманията се организират от пет центъра – в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас, както и в над 40 населени места. В преподаването пък се включват и специалисти от ИТ сектора и от висшите училища, което създава условия за обмен на знания между бизнеса и учениците.

С пълен отличен завършва Мария Илиева - възпитаничка на Природо-математическата профилирана гимназия „Св. Кл. Охридски“ в Монтана. Петима от отличниците са възпитаници на СУ „Христо Ботев“ в село Чепинци, десет са от област Бургас, осем – от Пловдив, по трима – от Казанлък и от Сливен, по двама – от Хасково, Велинград, Пазарджик и Панагюрище. По един отличник има от София, Русе, Монтана, Плевен, Димитровград, Долна Митрополия, Велико Търново, Смолян и Златоград. Двама са от област Кърджали, като единият e от село Припек. Сред наградените е и ученик от СУ „Христо Ботев“ в село Кубрат. Награди получиха също девет учители за принос и постижения в обучението по националната програма. Преподавателите работят към изнесените центрове за подготовка в Бургас, Русе, Правец и Пловдив.

От началото на програмата през 2017 г. до момента са участвали над 2300 ученици.  За предстоящата година са осигурени 670 000 лева от бюджета на МОН.

От следващата година националната програма „Обучение за ИТ кариера“ ще бъде надградена с нов модул за придобиване на високотехнологични знания и умения. По него могат да кандидатстват училища, които провеждат професионално обучение съвместно с партньорски фирми от ИТ сектора. Те трябва да разработят предмет или модул в сферата на високите технологии. Разработките могат да бъдат свързани с програмиране и програмни езици, обработка на големи данни, дигитален маркетинг и предприемачество, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалности и др. Ако проектното предложение бъде одобрено, училищата и техните партньори ще могат да обучат учители, които след това да преподават новото учебно съдържание в същите училища. Училищата кандидатстват до 30 юни.

Ученици, които през следващата година ще бъдат в десети клас, могат да кандидатстват за включване в обученията чрез попълване на формуляр. Одобрените сред тях ще получават учебните материали и ще бъдат оценявани в специална платформа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.