С европейски средства можем да изградим общия транспортен пръстен между Гърция, Румъния и България. Това ще стане възможно чрез инструмента „Свързана Европа“ на Европейската комисия (ЕК), който финансира трансгранични и трансрегионални проекти с европейско значение, обяви председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова по време на форум.

Проектът може да се подкрепи в комбинация с други финансови инструменти. След 2021 г. механизмът ще дава възможност за реализация на трансгранични и трансрегионални проекти на континента.

За първи път за транспортна връзка със съседите се заговори по време на срещата на т.нар. "Варненска четворка" в Солун през лятото на миналата година.

Изграждането на мултимодалния коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, както и евентуално включване на Румъния в това направление.

Тогава премиерът Борисов обяви, че се предвижда единна такса и гише за преминаващите през общия транспортен пръстен.

„Колко години говорим за транспортна връзка с Ниш – инструментът може да финансира тази връзка, дори я предвижда в плановете си“, каза Михайлова. По думите на Михайлова през последните години политиката за сближаване, която е и основната инвестиционна политика на Европейския съюз (ЕС), е започнала да губи своя блясък поради новите предизвикателства за страните-членки.

„Имаше период, в който срещнахме много противници, но успяхме да запазим политиката на сближаване“, сподели шефът на комисията. В момента предстоят преговори с Европейския съвет, които обаче ще се случат най-рано тази есен и ще приключат до началото на 2020 г., за да може да се подготвят нормативните документи за започване на оперативните програми.

„Освен риска от липса на проекти, съществува и рискът от забавяне на самите оперативни програми“, предупреди Михайлова.

По време на форума стана ясно, че български строители ще могат да участват в проекти за изграждане на инфраструктура в Африка. До момента бюджетът за тях е 80 млрд. евро като не е изключено нарастване. „Може би е време да си спомним добрия опит на българските фирми, работили в Африка, да разширим кръгозора си и да помислим за възможности за работа извън територията на България, но по проекти, които спазват същата логика на европейски инвестиции и правила“, апелира евродепутатът. Работата по проекта е свързана с един от приоритетите на Съюза да се контролира мигрантската вълна чрез инвестиции в страните, от които идва тя., както и да се запази сигурността по границите на ЕС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

"Вила Ямбол" вдигна най-големия празник на виното у нас

Златна изненада поднесе на „Празника на виното“ в Ямбол организаторът на проявата - „Вила Ямбол“. Отличната реколта от вина, които гостите имаха възможност да опитат, са носители на множество златни медали от световни конкурси. Наред с това, ямболии споделиха радостта от успешното начало на годината за лозаро-винарския бранш и с отличната селекция Kabile Reserve, която включва три едносортови червени вина – мерло, сира и каберне совиньон.

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.