След 2020 г. „Софийска вода“ пуска модерна UV-техология за пречистване (ОБНОВЕНА)

След 2020 г. „Софийска вода“ пуска модерна UV-техология за пречистване (ОБНОВЕНА)

В лабораторията на фирмата се правят по 12 000 изследвания месечно

Към 2020 г „Софийска вода“ пуска модерна UV-техология за пречистване. Това съобщи изпълнителният директор на фирмата Васил Тренев. По този начин ще бъде обеззаразяванa водата идваща от яз. „Искър“. С лъчите ще се въздейства на ДНК на микроорганизмите и те няма да могат да се размножават след това, обясниха експерти по време на организираната днес от фирмата концесионер на столичното водоснабдяване, обиколка за журналисти в пречиствателната станция за питейна вода „Бистрица“.

Тренев допълни, че пускането на инсталацията на ултравиолетова обработка на водния поток към столичните абонати е залегнало в одобрения от КЕВР петгодишен бизнес план на „Софийска вода“. „Идеята е първо да направим тестова инсталация на станция „Бистрица“ и след това да въведем технологията в цялостната система. Методът за надеждно третиране на питейната вода е доказан на много други места извън България“, обясни изпълнителният директор на фирмата и допълни, че софиянци пият една от най-качествените води, не само в България, но и в Европа.

Тепърва за внедряването на новата технология ще се прави проучване какъв от вариант да се избере. „Подобен начин на третиране на питейната вода се прилага в момента в Прага“, поясни Весела Стефанова, мениджър на лабораторията в станцията. Тя добави, че сега прилаганото третиране с хлор ще се запази.

При обиколката и на лабораторията на новинарите бе показана най-съвременната апаратура за изследване както на пречистената вече вода, така и на суровата. От тази година станцията разполага с плазмен уред, който с много висока точност може да засича и най-ниското (далеч под допустимите норми) съдържание на тежки метали, включително и на радиоактивни елементи като уран например. „Софийска вода“ разполага и още два съвременни уреда - газови и йонни хроматограф“. Последният може да засича съдържанието на соли във водата. „В момента лабораторията е сертифицирана и за изследване на проби за десетина патогенни микроорганизми“, поясни Стефанова.

По думите й на месец лабораторията взема по 700 проби от питейната вода за софиянци и прави по около 12 000 изследвания само за контрола на качеството й. „По Наредба 9 минималният брой изискуеми проби за година на вода от мрежата е 1300, но ние обаче, за да бъдем сигурни в качеството, вземаме между 1700 и 2000“, уточни Стефанова. „В определени сезони на годината и съгласно изискванията на басейновата дирекция се вземат проби и от язовирите „Искър“, „Бели Искър“, „Кокаляне“, каптирани извори и витошките водохващания и от някои реки. Във водопроводната мрежа на София има 79 места, от където се вземат проби за следене на качеството на водата. Вземането на пробите и изследването им е в съответствие с най-добрите международни стандарти.

Лаборатория в станция

Стефанова поясни, че всяка фирма или физическо лице със собствен източник на вода (кладенец или сондаж) може да занесе в лабораторията проба за изследване дали тя е годна за ползване. „Винаги даваме и съвет как да се санира даден водоизточник и след това да изследваме какъв е резултатът от приложените мерки“, добави тя.

Главният инженер на пречиствателна станция „Бистрица“ Пламен Зеленков обясни начините на пречистване на водата преди тя да стигне до абонатите. В съоръжението водата идва от яз. „Искър“ с налягане от 5 атмосфери в първичните басейни, породено от разликата от 50 м в надморската височина. От там тя отива в пясъчни филтри, като преди това се обработва с коагуланти, даващи възможност да бъдат пречистени и най-малките, невидими с просто око твърди частици.

Филтри станция

В сграда с площ от 10 дка са поместени 32 открити пясъчни филтри, като във всеки от тях има по 150 кубика пясък. „Кварцовият пясък се доставя от кариери, където се добива от скални материали и е с точно определени параметри на частиците“, поясни инж. Зеленков и допълни, че материалът се купува основно от България, а понякога и от съседна Сърбия. „Веднъж годишно се проверява количеството на пясъка във всеки отделен филтър и се добавя ново“, поясни той.

Инж. Пламен Зеленков

Той показа и командната зала, от където се командва почти цялата водоснабдителна система на столицата. Зеленков демонстрира и преносим уред, от който може да се командват процесите.

В началото на брифинга преди на обиколката зам.-регионалният директор на "Веолия" Арно Валто съобщи, че от юли се връща в централата на фирмата във Франция, а постът на изпълнителен директор се поема от Васил Тренев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.