Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да се финансират след 2020 г. от европейски програми. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на форум, посветен на иновациите в региона Иностарт (InnoStart Forum 2019). Събитието се организира от Американската търговска камара.

"Един от ключовите проекти, който може да получи подкрепа, е за осигуряване на свързаност на магистралата Сърбия - България - Гърция. Това ще позволи движението на изцяло автономни автомобили. Магистралата и в момента е готова, но трябва да се изгради свързаността, която е в контекста на 5G инфраструктурата", е обяснил министърът.

Росен Желязков е припомнил, че Европейският съюз планира да отпусне 30 милиона евро за високоскоростен интернет в региона.

В рамките на форума, министър Желязков е имал двустранни срещи с министъра на иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович и с министъра на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски. По време на разговорите е направен преглед на изпълнението на меморандумите за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги. Министрите са подчертали, че процесът, започнал в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще доведе до предстоящо чувствително намаляване тарифите.

На журналистически въпрос за промените в Закона за пощенските услуги, министър Желязков е отговорил, че категорично няма да бъдат закривани пощенски станции, ако това е предпоставката за по-доброто обслужване или е единственият начин за обслужване. Той е припомнил, че мрежата на "Български пощи", се състои от около 3000 пощенски станции и в някои големи населени места тя не е оптимална. По думите му нейната поддръжка генерира разходи, те се поемат от компенсацията, която дружеството получава всяка година, а пък тя идва от данъците.

Министърът е подчертал, че идеята на промените в закона, е да се създаде модел, който през санкцията на Комисията за регулиране на съобщенията да доведе до оптимизиране на пощенската мрежа.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започва строежа на участък от пътя Мездра - Ботевград

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от път E-79 Мездра – Ботевград, лот 2 от км 161 до км 174. Днес изпълнителят започна подготвителните дейности за обезопасяването на обекта, поставянето на знаци, премахване на горния хумусен слой и т. н. Всички дейности, които ще се извършват през следващите дни са в страни от настоящото пътно платно и няма по никакъв начин да възпрепятстват трафика.

Ловеч е с основно ремонтиран околовръстен път

Завърши рехабилитацията на околовръстния път на Ловеч. Близо 9-километровата отсечка, част от път II-35 Плевен - Ловеч, е включена в лот 16 на ОП „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г., финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Основно ремонтиран е и тунелът при 43-ти км. Инвестицията е за близо 15 млн. лв.