Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да се финансират след 2020 г. от европейски програми. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на форум, посветен на иновациите в региона Иностарт (InnoStart Forum 2019). Събитието се организира от Американската търговска камара.

"Един от ключовите проекти, който може да получи подкрепа, е за осигуряване на свързаност на магистралата Сърбия - България - Гърция. Това ще позволи движението на изцяло автономни автомобили. Магистралата и в момента е готова, но трябва да се изгради свързаността, която е в контекста на 5G инфраструктурата", е обяснил министърът.

Росен Желязков е припомнил, че Европейският съюз планира да отпусне 30 милиона евро за високоскоростен интернет в региона.

В рамките на форума, министър Желязков е имал двустранни срещи с министъра на иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович и с министъра на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски. По време на разговорите е направен преглед на изпълнението на меморандумите за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги. Министрите са подчертали, че процесът, започнал в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще доведе до предстоящо чувствително намаляване тарифите.

На журналистически въпрос за промените в Закона за пощенските услуги, министър Желязков е отговорил, че категорично няма да бъдат закривани пощенски станции, ако това е предпоставката за по-доброто обслужване или е единственият начин за обслужване. Той е припомнил, че мрежата на "Български пощи", се състои от около 3000 пощенски станции и в някои големи населени места тя не е оптимална. По думите му нейната поддръжка генерира разходи, те се поемат от компенсацията, която дружеството получава всяка година, а пък тя идва от данъците.

Министърът е подчертал, че идеята на промените в закона, е да се създаде модел, който през санкцията на Комисията за регулиране на съобщенията да доведе до оптимизиране на пощенската мрежа.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В 52 големи язовира са се събрали почти 4,046 млрд. кубика вода

Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за ползване на водите на комплексните и значими язовири за месец април 2020 г. МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 30 март е 4,0458 млрд. куб. м, представлява 61,3% от сумата на общите им обеми.

Счупен кран на новата тръба остави на сухо половин Перник (ОБНОВЕНА)

Спирателен кран на новия водопровод от софийското село Мало Бучино до Перник остави на сухо 3 квартала и 2 села в общината, научи „Монитор“. По данни на сайта на местното ВиК дружество без вода до отстраняване на аварията остават кв. „Изток“, кв. „Мошино“, кв. „Тева“, с. Бучино и с. Люлин.

Ремонтират с евросредства още 7 професионални гимназии в страната

Нови седем общински и държавни професионални гимназии ще бъдат обновени и преоборудвани с финансиране по управляваната от министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.