След 20 години: Преиздават първият БГ детски роман на Калина Малина

След 20 години: Преиздават първият БГ детски роман на Калина Малина

Светла Иванова пуска „Вълшебна книжка“ за най-малките

Първият български детски роман "Златно сърце" от Калина Малина, излиза след 20-годишно отсъствие от книжния пазар от издателство "Кръг".

В тази история доброто, приятелството и благородството побеждават всички трудности. Малкият Димчо е сирак. Той живее на село при баба си и дядо си и жадува за майчина ласка. В лежерните детски дни се чувства леко нещастен, но не знае, че му престоят още много изпитания, докато дочака сърцето му мир и светли дни. Ще бъде отвлечен от чергари, ще трябва да работи усърдно като ратай и да пътува дълго, докато се върне в родния си край и научи истината за себе си и родителите си.

Родова принадлежност, лоялност, сила на духа и борба, която накрая винаги се възнаграждава - това са темите в тази българска детска история.

В момента дори томът е намален от 12 на 10,20 лв.

Темата на "Златно сърце" е универсална, но тя оригинално и свежо е ушита върху канавата на българския живот, с наши бои, с наши орнаменти и цветя, с вдъхновение и с чувство за мярка

Книгата интересува и увлича", пише Елин Пелин. Трогателното не е сантиментално, доброто не е преднамерено, животът не е насилен, допълва той.

Райна Иванова Радева-Митова (1898-1979), както е истинското име на Калина Малина, е родена в София, в многолюдно учителско семейство. Като най-голямото дете непрекъснато се грижи за по-малките си братя и сестри. Разказва им дори приказките, които измисля сама. По-късно следва в историко-филологическия факултет на Софийския университет, но прекъсва заради липса на средства. През 1918 г. работи като учителка в Етрополе, а след това завършва Висшия педагогически институт в родния си град. Омъжва се за литературния критик Димитър Б. Митов. Превежда художествена литература от френски и руски. Автор на около 50 книги за деца със стихове и три романа. Носител е на националната награда "Петко Р. Славейков" (1977).

В Деня на детето има още една книжна изненада за най-малките. Светла Иванова пуска "Вълшебна книжка" за деца и родители. Най-новото й интерактивно творение съдържа приказни "релаксации", които развиват различни добродетели у децата и ги приканват за пълно отпускане. Има оригами, девет песнички, над 30 йога упражнения за всички и още 60 страници за оцветяване с рисунки на художничката Мила Попнеделева-Генова.

Ние, родителите и учителите, често забравяме, че децата ни също като нас имат нужда от почивка

казва Иванова. „Игри, подреждане, телефони, компютри, спорт, детска градина или училище, уроци и домашни изискват много енергия. Свободно избираемите дейности, гледането на телевизия или други сетивни развлечения, които си мислим, че ги разтоварват, също не оставят нито свободна минутка за отдих на тялото и ума им", допълва авторката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.