Слагат в София 3D пейки от изхвърлена пластмаса
3

Слагат в София 3D пейки от изхвърлена пластмаса

Пейки изработени от изхвърлена пластмаса ще бъдат поставени в столичния парк Заимов. Това ще стане със съвместна инициатива на Кока-Кола в България, ЕКОПАК и Столичната община за събиране на пластмасовите отпадъци.

В рамките на месец на 10 спирки на градския транспорт ще бъдат поставени специални контейнери за разделно събиране на пластмаса и ще приканват: „Дай шанс на пластмасовата си бутилка да заживее отново“. „Целта на инициативата е да покаже, че заедно, с малко усилия на всеки от нас можем да направим града ни по-зелен и чист“, обясняват инициаторите. С количествения еквивалент на събраната пластмаса ще бъдат произведени първите в страната 3D принтирани пейки от рециклирана пластмаса, които ще бъдат поставени в парка Заимов в София.

Преди месец от „Московска“ 33 стартираха и инициатива за разделно събиране на хранителни отпадъци, която ще продължи година. Пилотно в нея се включат 300 домакинства от район „Надежда“. В рамките на инициативата общината ще тества система за разделно събиране и извозване на хранителни отпадъци от домакинствата до Инсталацията за био отпадъци на София, където от хранителните отпадъци ще бъдат произведени електричество и компост. Участниците в проекта са получили безплатен комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъците. В близост до домовете пък са изградени споделени ограждения с ограничен достъп до контейнерите за опаковки и био отпадъци, които да бъдат използвани от домакинствата.

Столичният общински съвет гласува и поставяне на контейнери за текстил, които ще бъдат първите подобни у нас. Те са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която общината започна да разработва в началото на 2019 г. По план кофите за стари дрехи ще бъдат разположени из целия град. Годните текстилни отпадъците се отделят отделно за повторна употреба, а негодните се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават, както на инсталации за производство на изолационна вата, така за производство на памучни парцали за индустрията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.