Слагат таван на цените на медикаментите за болници

Слагат таван на цените на медикаментите за болници

Правителството прие промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, съобщи пресслужбата на кабинета.

Въвежда се правилото, че лекарствен продукт не може да се продава на лечебни заведения на цена, по-висока от стойността, на която се заплаща с публични средства, формирана на базата на референтна стойност.

Правилото важи за държавните, общинските и ведомствените болници. Промяната влиза в сила от 1 ноември 2019 г., като по този начин на болниците ще бъде предоставено достатъчно време за адаптация. Целта е да не се прекъсва процесът по снабдяване с лекарства и да не се компрометира качеството на лечението. Същевременно обаче ще се осигурят лекарствени продукти на по-голям брой пациенти.

В момента по данни на здравното министерство болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%.

Преди време от ведомството изнесоха данни, че някои болници купуват медикаменти на цени над тези от позитивния лекарствен списък, т.е. над пределните законови цени.

С промяната в наредбата и предстоящия електронен търг за лекарства практиката за купуване на лекарства на различни цени се очаква да бъде преустановена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.