Слагат таван на цената на  водата във всяка област със закон

Слагат таван на цената на водата във всяка област със закон

От 500 до 5000 лева глоба, ако потребител повреди тръбите на ВиК - Дълговете на битовите абонати гонят 55 млн. лв.

Цената на водата няма да може да надвишава 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата в съответната административна област.

Тя ще бъде определяна на базата на минималното

месечно потребление от 2,8 кубика на човек


Таванът на цената е заложен в новия Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), предложен за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Крайният срок за становища по законопроекта е 25 ноември. Предвижда се и


допълнително подпомагане на уязвимите потребители


на ВиК услуги, което ще бъде определено в отделна наредба на МС, предложена от регионалния министър. Тя и всички други наредби, които ще трябва да се пишат съгласно проектозакона, ще са готови до 2 месеца след влизането му в сила, пише в законопроекта.

Падат обаче ограниченията на размера на задължението и


срещу длъжниците за вода ще може да се стартират изпълнителни производства веднага


Дълговете за вода към 31 декември 2019 г. са близо 131 млн. лв. В сумата влизат вземания от клиенти, включително съдебни, както и от други контрагенти, свързани с дейността на дружествата. Несъбраните дългове от потребители по основната дейност на операторите по предоставяне на ВиК услуги са 89 млн. лв., като са включени вземанията от населението, промишлеността и обществения сектор.


Задълженията на битовите абонати за вода у нас са около 55 млн. лв.


В законопроекта се предвижда още от 2000 до 10 000 лв. да е е глобата за физически или юридически лица, които експлоатират или изграждат ВиК системи без необходимото за това основание или в отклонение от определените изисквания.

За да се ограничат лошите практики с търговските загуби на вода от изграждане на нерегламентирани тръбопроводи и манипулирането на водомери, е предвидена


глоба от 500 до 5000 лв., ако се установи, че потребителят е повредил ВиК мрежата


или е нарушил правилната й експлоатация. Ако пък не изпълнява предписанията на контролните органи, санкцията е от 1000 до 5000 лв. Ако пък нарушенията в експлоатацията на ВиК системите са при строителни дейности, глобата ще е от 10 000 до 25 000 лв. Въвежда се и изискването


във всяка от 28-те области на страната да има

по един оператор на водопреносната мрежа


Предвижда се и автоматично вливане на общините, които отказаха да участват в окрупняването на ВиК инфраструктурата, към консолидираните ВиК оператори и асоциации на съответните административни области. Такъв е случаят например с община Сапарева баня и община Сандански, които отказаха да се включат в окрупнения ВиК оператор и предпочетоха сами да управляват местната ВиК инфраструктура. Това обаче породи невъзможност областите Кюстендил и Благоевград да ползват евросредства за ВиК сектора през този програмен период. С окрупняването на дружествата ще се реши проблемът с осигуряване на квалифициран персонал, ще се създадат по-добри условия за инвестиции, включително достъп до европейско финансиране за ВиК инфраструктура и нови технологии, пише в законопроекта.

Нова държавна комисия ще следи

за качеството на услугите в сектора

В проектозакона за водоснабдяването и канализацията (ВиК) се предвижда още да бъде създаден и нов регулаторен орган - Комисия за регулиране на ВиК услугите, която ще следи за качеството на услугите и ще одобрява цените и бизнес плановете на операторите. Досега това бе функция на КЕВР, от която ще се отдели новата комисия. Целта е да се намалят времето и процедурите за приемане на новите бизнес планове и цени през следващите регулаторни периоди.

Правата на държавата във всички ВиК оператори с държавно участие ще се упражняват от „Българския ВиК холдинг“ ЕАД. Той ще подпомага оздравяването на ВиК операторите, така че да могат да предоставят качествени услуги на потребителите. Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от основните му задачи. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.