Слагат системи за охлаждане по спирките в София

Слагат системи за охлаждане по спирките в София

Мярката е заложена в план за климатични промени

Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките на градския транспорт и други обществени места в София. Анализ на подобна мярка за охлаждане в жегите е предвиден в план за адаптация към климатичните промени 2019-2025г. на кметството, приет от общинския съвет в четвъртък.

В него се посочва, че пилотното изграждане на подобна система би струвало 100 хил. лв. и е възможно да се търси европейско финансиране. Като срок на изпълнение е посочен периодът 2019-2022. Целта е чрез охлаждане на откритите пространства да се намали риска за здравето на хората при високи температури. Зам.-кметът по екология Йоана Христова обаче не даде точна конкретика как ще работи системата, а само обяви, че след като минат проучванията ще се стартира реализация. Близо 200 хил. лв. пък е сумата за покривното озеленяване. Именно зеленината по покривите е важна част от съвременното градоустройство и помага на градският микроклимат в града, аргументират се от кметството.

В плана влизат още множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата. Част от тях са освен озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в който няма, развитие и изграждане на трамвайният транспорт. Предвижда се и всички возила на градския транспорт да бъдат климатизирани. Христова обясни, че планът е разпределен на различни групи мерки, свързани със сектори от живота - градоустройство, енергетика, транспорт и т.н. По думите й във връзка с по-интензивните и по-дълги валежи и по-резките промени на температурите например, общината може да предприеме изпреварващи действия. „Такива са например създаването на нова задържаща и дренираща инфраструктура, нови водни площи, които при интензивни валежи могат да спестят средства за справяне с тези бедствия“, каза зам.-кметът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.