Слагат надценки на евтините лекарства по НЗОК

Слагат надценки на евтините лекарства по НЗОК

Аптеките ще имат право да слагат надценки на най-евтините лекарства, отпускани по линия на Националната здравноосигурителна каса. Това се отнася за медикаментите до 10 лева. Надчислените надценки ще влизат в крайната сума, реинбурсирана от касата, и така да получават компенсация поне за най-евтините медикаменти. Това става ясно от съобщение на НЗОК.

Тя ще плаща на аптеките единствено за отпуснатите лекарства, които се реинбурсират, но не и обработката на рецептите.

Това е договорено на среща на председателя на надзорния съвет на Касата Жени Начева и представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Срещата е проведена на 3 януари, уточниха от касата.

Причината да не се плаща обработката на рецептурните бланки е, че в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и в Закона за бюджета на НЗОК 2019 г. не е регламентиран механизъм Касата да заплаща на аптеките за обработка на рецепти.

Обработването на рецептурните бланки с предписани лекарствени продукти с ниво на заплащане 100 на сто е в рамките на нормативно установените задължения на аптеките.

Втората договореност, постигната на срещата между ръководството на НЗОК и представители на фармацевтичния съюз е, че касата ще заплаща по-ниската цена на лекарствата, които са доставени от търговците на едро и стойността им се покрива изцяло от нея. Това се отнася за промени в Наредба № 10/2009 на МЗ.

Мотивирайки се на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) Касата ще проверява как се изпълнява това нареждане като проверява и документацията на аптеките.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.