Без възрастови ограничения  за безплатните зъбни протези (ОБНОВЕНА)

Без възрастови ограничения за безплатните зъбни протези (ОБНОВЕНА)

Половината приходи на болниците ще отиват за персонала, заплатите на медсестрите и лекарите - в съотношение 1:1,6

Възрастовите ограничения за поставяне на безплатни плакови зъбни протези падат.

Досега от услугата можеха да се възползват само пациенти на възраст от 65 до 69 години. От следващата година обаче границата пада и право на протези – съответно по една за горна и долна челюст, ще има всеки с нарушена функция на дъвкателния апарат.

Това предвижда новият Национален рамков договор за дентални дейности за периода 2020-2022 г., който бе подписан днес между Управителния съвет на НЗОК и здравния министър, от една страна, и Българския зъболекарски съюз, от друга. Малко по-късно между НЗОК, министерството и Българския лекарски съюз бе подписан и Националният рамков договор за 2020-2022 г. за медицинските дейности, като бе предвидено, че при възникване на спорни моменти - когато промените са в полза на пациентите - той може да бъде анексиран.

След подписването ресорният министър Кирил Ананиев обяви, че Министерството на здравеопазването е предложило проект за промени в Закона за здравното осигуряване, които дават право да бъдат заложени изисквания за структурата на разходите за персонал. Измененията вече са в Министерския съвет и

ще бъдат гласувани на заседанието в петък

Ананиев съобщи още, че в изпълнение на ангажимента, поет на срещата в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов с представителки на протестиращите медицински сестри, в рамковия договор е предвидено не по-малко от 50% от приходите, които има лечебното заведение, да отиват за разходи за персонала. Като 80% от тези пари (бел. р. - 40% от всички месечни приходи на здравното заведение) ще отиват за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1,6. Това означава, че

ако медицинската сестра взема 1000 лева примерно, лекарят ще взема 1600 лева.

Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.

„Важно е да се отбележи, че във всеки момент през тези три години, за които важи рамковият договор, могат да бъдат правени промени при желание на някоя от преговарящите страни“, посочи пък председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, като уточни, че всички искания, поставени от УС на съюза на извънредния събор, са били изпълнени.

В договора е заложено също увеличение средно с 14% на цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури. В същото време обемите са намалени със 7 на сто.

Отпада и регулацията за изследванията при профилактика

Джипитата вече няма да бъдат глобявани и няма да бъдат лимитирани, ако надскочат прага си за направления.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.