Слагат камери в секциите, депутатите мислят за номерата в бюлетините

Слагат камери в секциите, депутатите мислят за номерата в бюлетините

ДПС и БСП поиска машинно гласуване във всички секции

Камери в секциите, отлагане на електронния вот и машиннио гласуване само в част от секциите. Това гласуваха депутатите след почти два часа дебати по промените в Изборния кодекс, които разглеждана на първо четене. 

Със 115 гласа "за", само 2-ма "против" и 65 "въздъжали се" народните представители одобриха измененията на партия "Воля" за видеонаблюдение в секционните избирателни комисии. Със 125 гласа "за" пък бяха подкрепени поправките на ГЕРБ и Обединени патриоти, които предвиждат машинно гласуване да има само в секциите с над 300 избиратели, но без тези в чужбина, на кораби, в болници и затоври, като ЦИК има задължението да организира машинен вот в поне 1000 секции в страната. Електронното гласуване пък няма да се проведе за евровота догодина и се отлага за неопределено време. 

Друга важна поправка е тази за отпадането на номерата в бюлетините за партиите и коалициите. Още по време на заседанието на правната комисия шефът й Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че ще предложи компромисен вариант, според който номерата да се запазят, но да се разминават тези за партиите и тези за префернецията.

Днес по време на дебатите той повтори тази своя идея. 

Това обаче не се хареса на патриотите. ДПС и БСП на свой ред бяха категрично против махането на номерата в бюлетините, като социалистите дори предложиха, ако се стигне все пак до това, политическите сили да се подреждат по азбучен ред. 

Иначе по време на дебатите управляващи и опозиция си отправяха взаимни обвинения за въвзможно фалшициране на изборите. ДПС пък призоваа за рационалност и да се спре с политиканстването, като поясниа, че трябва да се върне доверието на гражданите към изборния процес. Те виждат това именно чрез въвждане на 100 % на машинния вот във всички секции в страната и чужбина. Трябва да се върви към машинно гласуване и махане на хартията и химикалката от изборния процес, коментира Хамид Хамид и уточни, че то трябва да е масово. Неговият колега Йордан Цонев пък изтъкна, че доверието се къса заради действията на секциите, като уточни, че над 64 % от протоколите са сгрешени. Тий отрече мита, че въвеждането на машинно гласуване във всички секции ще е скъпо и няма да има невалидни бюлетини.

Хамид пък уточним, че ДПС са против премахването на номерата в бюлетината, защото това не е удачен вариант и създава съмнения, че се въведжа образователен ценз. ДПС ще предложат между двете четения и отпадане на преференциите, тъй като според тя то не изиграло нужната роля и е средсвто за вътрешно-партен контрол на вота. Другата възможност е промяна на начина на изчисляването му , така че "да не се позволи на едно голямо семейство" да избира общинари и кметиове въпреки волята на партията. ДПС са против и е-вота, тъй като неговата сигурност не може да бъде гарантирана.

БСП на свой ред обясниха, че управляващите всъщност утежняват изборния процес , а не го улесняват. Според социалистите всички грешки с протоколите ще бъдат премахнати с въвеждането на машините в секциите. Вие превърнахте правната комисия в гумен печат на админстрацията, коментира пък Крум Зарков от БСП по повод нееднократното изтъкване от страна на ГЕРБ, че поправките в закона за машинното и електронното гласуване са инициирани от ЦИК. 

Юлиян Ангелов от Обединени патриоти пък изтъкна, че те държат за махането на номерата в бюлетините . Българските граждани не трябва да гласуват за номера, а за партии и личности, каза той. Той отново изтъкна, че именно ЦИК изпитва трудности от въвеждането на машинния вот, а комията се дмонира именно от БСП. Относно камерите в  секциите той поясни,че това има своите плюсове , но и минуси. Контролираният и купеният вот се прави извън секциите, аргументира се той. 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък поясни, че машинното гласуване почти винаги има паралелно броене, а често членове на секциите не представят флашите от машините, губят паметта или пък крият разписките от машините. По думите му експериметните досега са дали яснота, че машинният вот има своите недостатъци. "Какъв е специфичният гъдел, който ще изпитат избирателите ако "налегат" машините или гласуват с бюлетина?", попита той БСП. Машините няма да  доведе до повишаване на доверието, каза той. Относно е-вота, поясни, че не се  отказват, просто ще търсят пълна гаранция за защита. Той отвърна и на критиките на БСП, че искат да манипулират изборите. "Ако се изкушавахме от пренина, ние сега с нашите гласове , че максимално бързо да въведем електронното дистанционно гласува", каза той и уточни, че ГЕЕБ имат по-голяма подкрепа от чужбина. Нашата позиция не е конюктурна, каза той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.