Слагат камери пред инвазивните кардиологии

Слагат камери пред инвазивните кардиологии

Удостоверението за имунизация от джипито остава безплатно

Пред входовете и изходите на инвазивните кардиологии ще бъдат слагани камери, за да се следи колко действително коронографии се правят, както и да се следи колко медицински изделия, поемани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се употребяват от лекарите.

Това е едно от нововъведенията, които ще бъдат налице от следващата година, за да спре източването на НЗОК със скъпи изследвания, стана ясно след подписването на анекса към Националния рамков договор. Под него положиха подписите си здравният министър Кирил Ананиев, управителят на касата д-р Дечо Дечев и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

В болниците yе се наблюдава и броят на леглата.

Така няма да се допуска един пациент да бъде отчитан, като лекуван, няколко пъти, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тази практика се въвежда, за да може да се планират по-добре хоспитализациите. Болниците са длъжни да поддържат 10% повече легла, напомни Начева. По думите й няма основание да се формират листи на чакащите.

Заместник-министър Начева заяви, че близо 70 млн. лв. са приходите в бюджета и заедно с парите от резерва НЗОК ще приключи без дефицит.

Предвижда се парите за болниците догодина да бъдат увеличени средно с 4 на сто. Броят на направленията при лекар – специалист от доболничната помощ ще се увеличат с 5%.

Медицинското свидетелство за имунизация, което се издава от личните лекари ще се поема от НЗОК. Според първоначалния вариант то трябваше да излезе от пакета

медицински дейности и да е за сметка на пациента така, както той плаща до 15 лева медицинското за брак и за шофьорска книжка.

Напрежението сред лъчетерапевтите беше туширано, като не беше направена промяна в механизма на финансиране, увери още заметник-министър Жени Начева.

Успяхме да договорим балансирано разпределение на близо 500 млн. лв. допълнителни средства за 2019 година, каза още тя.

По думите й целта е да се постигнат по-добри параметри за контрол преди всичко върху качеството на изпълнението на медицинските дейности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.