Слагат GPS на колите на автошколите

ДАИ ще знае как се обучават курсистите

Слагат GPS на колите на автошколите

Изкарват на светло инструкторите с трудови договори

Инструкторите все пак ще трябва да оборудват колите си с навигации. Промяната се готви от „Автомобилна инспекция“ от няколко години, но след няколко протести се отлага. Сега държавата предлага въвеждането на информационна система, която да осигурява възможност за последващо разглеждане на маршрута по време на вътрешния изпит и за преглед на грешките, които преподавателят е маркирал по време на вътрешния изпит. Това ще става чрез позициониране на интерактивна географска карта чрез GPS координати.

Това ставя ясно от публикуваната за обществено обсъждане наредба за обучение на кандидат-шофьорите. Предвижда се

учебните центрове да получат достъп до информационната система

за обучението на ИА „Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ), както написа преди дни „Монитор“. Системата ще осигурява на контролните органи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ информация за датите и часовете за провеждане на обучението, както и достъп до електронните учебни дневници, учебните картони и контролните карти.

С надграждането на информационната система ще отпадне необходимостта да се водят и издават на хартия документи за обучението, като учебни дневници, графици, контролни карти от положени вътрешни изпити. Ще отпадне ангажиментът на представителите на учебните центрове да посещават областните отдели, за да представят необходимата информация за провеждане на индивидуалното обучение. Предвижда се заявленията за издаване на разрешение за извършване на обучение, удължаване срока на валидност на разрешението или промяна в списъка към разрешението, както и документите, приложени към тях,

да се подават по електронен път

чрез информационната система. С проекта на наредба се въвежда и изискване преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център аналогично на изискванията към ръководителя на учебната дейност и техническия сътрудник. Предвижда се учебните автомобили да бъдат собственост на учебния център или да са му отдадени на лизинг.

Подготвените промени ще доведат до значително облекчаване работата на автошколите, повишаване на ефективността на контролната дейност и прекратяване на някои нелоялни практики.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.