0

Т ленните останки на Ленин да бъдат погребани с подобаваща траурна церемония, а на тяхно място да бъде положено гумено или восъчно копие на тялото на вожда и учителя на октомврийската социалистическа революция. С подобна инициатива излезе депутатът на местното законодателно събрание на Ленинградска област Владимир Петров, съобщават агенциите.

Тленните останки на Ленин да бъдат погребани с подобаваща траурна церемония, а на тяхно място да бъде положено гумено или восъчно копие на тялото на вожда и учителя на октомврийската социалистическа революция. С подобна инициатива излезе депутатът на местното законодателно събрание на Ленинградска област Владимир Петров, съобщават агенциите.

Народният избраник предлага погребението да бъде организирано през 2024 година, когато се навършват 100 години от рождението на Ленин. Според Петров по този начин ще бъдат икономисани сериозни финансови средства, които сега се харчат за поддръжка на мумията. От руската комунистическа партия остро реагираха на предложението на депутата от Ленинградска област, наричайки идеята му „налудничава“ и „провокационна“. „Ако у Петров са останали поне малко съвест и здрав осмислен поглед върху историята, то задължително ще му стане неудобно за тази негова псевдоинициатива“, заяви зам.-председателят на червената партия Дмитрий Новиков. По думите на съпартиеца му депутата от Думата Александър Юшенко, „вече 30 години се опитват да погребат Ленин и ще продължат да се опитват всички онези, които разпалват антикомунизъм и ненавист в обществото“.