Сладоледът пълен с опасни бактерии

Във всеки четвърти има ешерихия коли

Сладоледът пълен с опасни бактерии

Сладоледът на топки e пълен с бактерии, а във всеки четвърти, закупен от колички на улицата, има наличие на ешерихия коли. Това установи лабораторно изследване в Центъра по биология на храните, направено по поръчка на "Телеграф медиа".

Общо 11 проби от 11 различни павилиона и колички със сладолед в София са взети, като само три от тях са без замърсяване. При 8 от взетите за тестване сладоледи са установени коли форми. Това означава, че има пропуски в хигиената и има наличие на замърсяване. За да се установи обаче с какви бактерии е то е необходимо допълнително тестване, коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

В три от осемте замърсени проби е установено наличие на ешерихия коли. Това е опасна бактерия, която в зависимост от щама, може да предизвика от дребни неразположения като стомашно-чревни проблеми до отделяне на гени, които предизвикват резистентност към лечение с антибиотик. Най-опасни са е-колите, които отделят токсини и може да убият човек, заяви д-р Иванов.

От протокола с резултатите на взетите за проба става ясно, че един от замърсените с ешерихия коли сладолед е тип вегански, който се консумира от любители на чистата храна. Според д-р Иванов обаче това е и рисковият сладолед за замърсяване. В него вместо обичайните продукти се влагат кокосови масла и много други суровини, които идват от чужбина. Има голяма вероятност те да са замърсени преди да се превърнат в сладолед.

Наличието на ешерихия коли е вследствие на лоша хигиена на продавача или в предприятието

където е произведен сладоледът. Често при продажбата на леденото изкушение се използва една и съща лъжица, която се мие в съд с вода, поставен извън хладилната част. Така високата външна температура, както и остатъците от сладоледа по лъжицата, в съчетание с допира на човека благоприятстват разпространение на различни бактерии, включително и ешерихия коли. Това може да стане при обслужване без ръкавици или допир на прибора със замърсени повърхности.

Този проблем би могъл да бъде решен, ако във всеки съд с различните вкусове сладолед стои лъжица с която да се гребе от него. Така и самите прибори ще бъдат непрекъснато в хладилника, където температурата е по-ниска. При взимането на проби бе установено, че такава практика се прилага само на едно място. На всички останали ползват една и съща лъжица за всеки клиент, която кисне във вода.

Освен това важно е за да няма замърсяване от страна на човека, който продава сладоледа, като е задължително той да носи ръкавици. Така дори ръцете да са му замърсени с коли форми, няма да се допусне разпространението им и по приборите за продажба на сладкото изкушение.

Добре е да се избягва също

поставянето на пластмасови лъжички за консумация в общ съд

от който хората да ги взимат. Това може да предизвика замърсяване при пипане на приборите от много хора. За да се предотврати това, лъжичките трябва да са отделно пакетирани.

Припомняме, че миналата година от Асоциация „Активни потребители“ направиха тест на сладолед, закупен от улични търговци, което установи, че при четири от общо 11 тествани вида има наличие на Ешерихия коли. Тази година те са три, което означава, че има леко намаление. За съжаление обаче няма промяна в броя на констатираните проби с наличие на коли форми, което са индикация за замърсяване с друга бактерия.

25 епидемии заради

студения десерт в САЩ

В САЩ за последните 10 години се установени 25 епидемии, свързани с консумацията на сладолед. Заболелите хора са над 250, а смъртните случаи са 5, включително един, причинен от токсин, продуциращ щам на ешерихия коли.

Колиформите са пръчковидни бактерии, широко разпространени в почвите и водите. Те от повече от век се използват като санитарен индикатор. Например в течащата и бутилираната питейна вода не трябва да има от тези бактерии. При храните наличието на колиформи означава, че в тях има потенциал да се развиват патогенни бактерии. Присъствието на E. сoli в питейните води е забранено, а при храните има определено максимално допустимо количество. При сладоледите няма наличен Европейски или национален лимит за E. сoli.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.