Сладък сън спят някои институции у нас – здрав сън на здрави чиновници. Събуждат се само когато някой ги стресна. Така се случва с редица институции, които се явяват не само принципали, но и контрольори на трудово – експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

А както е известно, когато котката спи, мишките танцуват. Това важи не само за света на животните.

Години наред не едно и две ведомства у нас не си мръдват пръста да следят кой, как, на кого, за какви заболявания и при представени какви медицински епикризи и експертизи се издават решения от ТЕЛК. Не се следи и дали е възможно жена с 93% слепота да работи като шивачка. Да, има и такъв случай! Банален е фактът, че всеки по-находчив срещу някоя и друга предварителна благодарност в плик може да се снабди с необходимата степен инвалидност, за да се възползва от редица облекчения. Помним случаите от недалечното минало, в които здрави млади мъже, които бъхтеха яко часове наред във фитнес залите, след това се качваха в скъпи джипове с инвалидни номера.

Оказва се, че макар и някои ползи да бяха орязани, все още има с какво да се облажи човек от ТЕЛК. Например да си осигури инвалидна пенсия, която не е кой знае колко голяма, но пък е постоянен доход към основната или към заплатата. Проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов в цялата страна е установила изобилие от такива случаи в Силистра, Разград, Враца, Габрово, Монтана и Перник.

Нещо повече, всяка четвърта новоотпусната пенсия за деветмесечието на 2018 г. е била заради общо заболяване. В някои области на страната инвалидите пенсионери под 65 години достигат до 70 процента.

Парадоксът е, че въпросните решения на ТЕЛК са издавани предимно в бедните области в страната, и то срещу 1000 – 2000 лева „предварителна благодарност“. Излиза, че дадеш ли едни пари, колкото и да си „беден“ ще си осигуриш едни постоянни приходи, за които нищо не се налага да правиш. По-точно ще ги получаваш, пък ще правиш каквото си искаш – можеш да работиш у нас, но можеш да отидеш на гурбет и в чужбина, както впрочем се случва в немалко от случаите.

При всичкото това пряко погазване на законите някои институции се оплакват, че не могат да въздействат на ТЕЛК-овете, защото това не им влизало в правомощията. Контролът и санкцията може и да не са в правомощията им, но никой не им е отнел правото да сезират ведомствата, оторизирани да проверяват и налагат наказания. А както е известно, те могат да бъдат твърде строги. Като изключим, че лекар от ТЕЛК, който е поискал или взел рушвет, носи отговорност по смисъла на Наказателния кодекс, той трябва да върне и сумата, която е взело лицето, възползвало се от издаденото от него решение. Точно затова в редица комисии в страната няма желаещи да работят. Лекарите се страхуват да не отидат мърцина, ако се поддадат на някое изкушенийце. Но, както се вижда, на други места колегите им са се отдали напълно на изкушенията, защото опитът им ги е убедил, че котката отдавна спи дълбоко. Че какво тогава пречи на мишките да потанцуват?!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ходене по мъките или смяна на документите

Когато и да се наложи да отидеш за смяна на лични документи, никога няма да е подходящо. Това е изводът ми от дълги и тягостни часове пред едни гишета. Зад които се намират по правило вечно намусени и вечно заети с нещо друго чиновници.

Принцове и просяци

Оказва се, че никак не е лесно да бъдеш просяк, когато си бил принц и обратното – да си принц, когато си бил просяк. Марк Твен ни е разказал тази драма още през 1881 г. и оттогава или се играе по театри, или е екранизирана в киното. Доколко са ни останали поуки от тези показвания е друг въпрос.

Вода и национална сигурност

В момента у нас всички са хидролози. Или поне такива са всички, които не ги мързи да се изказват по темите, свързани с водата, с язовир „Студена“ и с един бивш министър на околната среда и водите. И с един нов министър на тези важни неща, дето по собствените му думи се е дал курбан, за да спаси правителството и държавата. Което беше казано на шега, но май не е много далеч от истината. Да му пожелаем успех, впрочем, защото, ако има такъв, той ще е успех за всички. Както и неуспехът му ще бъде общ, да не дава Господ.