Слабо потребление докара соццени на тока на едро

Слабо потребление докара соццени на тока на едро

За неделя пазарът „Ден напред“ бе над 2 пъти по-евтин спрямо 8 март

Слабото потребление заради намаляването на икономическата активност и валежите, понапълнили язовирите на вецовете, докараха средната на базовата електроенергия до цени от времето на соца. Това сочи справка в сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Преди повече от 30 години на такава стойност излизаше токът, произведен от малките енергоблокове на АЕЦ-а.

За неделя средната цена на базовата електроенергия на пазара „Ден напред“ бе на ниво от 22,85 лв. за мегаватчас. Стойността й е повече от 2 пъти по-ниска от последната неделя преди въвеждането на извънредното положение, когато тя бе 48,27 лв. за мегаватчас.


На 22 март е отчетена рекордно ниска цена от 12,39 лв.


за мегаватчас, сочи статистиката на БНЕБ. Стойността се отнася за извънпиковата енергия, а средната й стойност е била на ниво на сегмента „Ден напред“ е била 14,84 лв. за мегаватчас.

След 13 март най-високата средна цена на базовата електроенергия от 66,07 лв. за мегаватчас е регистрирана на 16-ти. Явно в този ден много фирми и цехове са отворили за последен път офисите си и са изпратили служителите си да работят от къщи. На следващия понеделник (23 март) цената е доста по-ниска - 38,12 лв. за мегаватчас. В останалите дни заради по-студеното време преди събота стойностите на изтъргуваната електроенергия в сегмента бе


в рамките от 40,26 лв. за мегаватчас до 52,79 лв.


От тогава досега на енергийната борса стойност над 60 лв. в сегмента е отчетена само онзи ден в събота на 28-ми. В шестия ден от седмицата токът на пазара „Ден напред“ е бил изтъргуван средно за 61,88 лв. за мегаватчас.

От началото на годината най-високата средна цена на базовата електроенергия от 154,20 лв. за мегаватчас е регистрирана на 24 февруари. От тогава тези стойности в сегмента са стабилно под 100 лв., като в последната седмица на миналия месец те не надминаваха границата от 82 лв. за мегаватчас.

За времето от началото на месеца изтъргуваните количества електроенергия в сегмента „Ден напред“ са се колебаели от 33 244 мегаватчаса на 22 март (неделя) до 42 026 мвтч - два дни по-късно във вторник.

Според експерти след очакваното затягане на мерките за ограничаване на корона вируса и спирането на още производствени мощности търсенето на електроенергия на борсата от фирми, работещи у нас, ще продължава да намалява. Принос за това ще има и затоплянето на времето.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.