Скъсала се е част от язовирната стена край село Нова Върбовка в община Стражица, област Велико Търново. Това потвърди зам.-председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов.

Преливането на язовира е започнало към 1 ч. през нощта", като е наводнено училището в село Камен. 

Заради падналите обилни валежи подпорната стена на водоема, която е изградена изцяло от земен насип, била изцяло отмита. Тъй като язовирът се намира на по-ниско място от двете съседни села обаче, водите му не могли да залеят и причинят щети и поражения на къщи, ниви, градини, пътища и др. инфраструктура.

По-сериозно е положението с другият язовир в района, Чешме дере, който се намира над едно от най-големите села в цяла търновска област, Камен. Язовирът е с големина 30 дка и преливането му може да доведе до заливане на част от селото. За да не се допусне това тази сутрин са предприети превантивни мерки.

Кметът на Камен, Димчо Димков съобщи за Агенция Монитор, че е извършено „продълбочаване” на язовирния преливник.

Т.е. той е направен по-дълбок да може в случай на нужда да поеме водите от язовира в случай на преливане и да не допусне те да се излеят над селото. Предстои да бъде извършено и контролирано източване на водите на самия язовир наполовина. „Язовирът не е от големите.

Максималната му дълбочина е около 3 метра. Но за да не се допуснат щети и поражения, ще бъдат взети необходимите мерки. Към този момент обаче, няма опасност нито за хората в Камен, нито за домовете им, и другата част от обществената инфраструктура”, каза кметът Димков. Единствените щети са нанесени от пороите, изсипали де за пореден път снощи, в резултат на които е наводнено мазето и приземния етаж на местното училище. Водата там се изполмпа, а училището днес няма да приема ученици.

В района на селата Камен и Нова Върбовка от тази сутрин е и зам. председателят на Агенцията за държавен метрологичен и технически надзор, ген. Кирил Войнов. След като извърши лично оглед на двата язовира той също успокои, че опасност за местното население няма.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рокер помете полицай заедно с патрулката му

Моторист ще бъде изправен пред съда заради отказа му да се подчини на полицейско разпореждане и причиняване на телесна повреда на служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения.

Училище си осинови бездомно куче от приют

Великотърновската гимназия по електроника „А. Попов” си осинови бездомно куче от приют. Школото вероятно е първото в страната с подобна инициатива, която спокойно може да бъде подета и да се разпространи и в останалите учебни заведения в България и да намали популацията на бездомните четироноги по улиците и общинските приюти.