0

Н а късните домати още в първите дни на септември, или около 40 дни преди обичайното в района време за образуването на първите есенни слани, върховете се прекършват независимо от броя на развилите се съцветия.

На късните домати още в първите дни на септември, или около 40 дни преди обичайното в района време за образуването на първите есенни слани, върховете се прекършват независимо от броя на развилите се съцветия.

Така ще се ускори наедряването и узряването на формиралите се плодове, което означава и че ще се получи повече продукция преди образуването на първите слани.

Колтуци

Късните краставици приключват развитието си. До настъпването на неблагоприятните за тях условия ще се набира повече продукция, при извършване на редовно беритба, да не се допуска прерастване на плодовете и успоредно с оптимално развити и здрави, е задължително да се откъсват и деформираните и повредените, както и ненужните колтуци. Всичко това гарантира постигането на по-висок добив.

Навременното прибиране на патладжана и готварските тиквички осигурява богата и качествена реколта от тези двата зеленчука.

По-хладните нощни температури помагат за получаване на безсеменни или партинокарпни плодове, качество от сортовете патладжан, предназначени за консервиране и приготвяне на кьопоолу - любимо ястие в есенната трапеза.

Разсадът

Разсадът за предзимно засаждане на ранно главесто зеле в районите, в които това е възможно, семената към средата на септември. По-ранният прераства, а по-късният може да се окаже незадоволително развит към времето за засаждане.

От редовно поливане също така се нуждаят и празът, целината и морковите.

Напукване

Главестото зеле вече се нуждае от нарастващо внимание. От изключителна важност е поддържането на нормална влажност. Редовното поливане съобразено с количеството на валежи осигурява високи  количествени и качествени резултати. Обикновено септемврийските валежи не задоволяват изискванията на бързо нарастващите растения. При недостиг на вода много растения не формират или формират малки зелки. Валежите или поливките след допуснато засушаване са причина за напукване на формиралите се зелки.

Без светлина

Цветното зеле вече ще започне да формира главите. Подхранването с 100-200 г на 10 кв. метър амониева селитра или с 5-6 кг размит в поливната вода пресен оборски тор се отразява добре на добива и качеството. Започне ли формирането на главите, достъпа на пряка слънчева светлина до тях се прекратява с подходящо привързване или пречупване на големи листа от листната розетка.

Праз

Нуждата от поливане на праза вече не е така голяма, но все още не е отпаднала. От поливане се нуждаят морковите, целината и другите кореноплоди. Полива се веднъж в седмицата, освен ако голяма суша не налага скъсяване на междуполивния период или обилни валежи не отменят някоя от тях.

За сеитбата на спанака възникват благоприятни условия още в началото на месеца. Поетапната сеитба през десетина дни до средата на следващия месец осигурява и поетапно прибиране. Късните посеви се оставят да презимуват за получаване на ранна пролетна продукция.

Салати и марули

Салатите и марулите през втората половина на септември настъпва времето за сеитба на разсада за предзимно засаждане на салатите (марулите). Разсадът се отглежда на открита леха, а грижите се заключават главно в поливане и плевене. В южните райони на страната салатите се засаждат и в неотопляеми оранжерии за получаване на качествена продукция през ноември и началото на декември.

При жега отложете сеитбата на репичките

За късните моркови една обилна поливка в началото на септември обикновено е наложителна поради оскъдните валежи по това време и дори пълната им липса. Ако засушаването продължи, ще се наложи поне още една поливка.

Засяването на късните репички обикновено става възможно към края на месеца. Ако температурите по това време са необичайно високи, отложете до захлаждане на времето. Те никнат бързо. Засетите в топло време често развиват дълги тънки стъбла, полягат и не стигат до развитие на кореноплоди. Те стават готови за прибиране за около 30 дни. Засява се на етапи през десетина дни. Сега се засажда и лук за консумация в зелено състояние.

Хубавите дни на септември трябва да се използват за приготвяне на торопочвени смески за разсадите, които ще се засяват през декември, януари и февруари.

Възможно е лошо време през следващите месеци да затрудни сериозно приготвянето им.

Засяване на семена през:

Септември-

1-10: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).

10-20: спанак и киселец.

20-30: спанак.

Октомври-

1 -10: спанак.

Ноември-

1-10: моркови, магданоз и грах; засаждане на лук арпаджик (попска фракция), зимен чесън и хрян (коренища).