0

Б ургас остана без тролейбуси, след като високи сметки за ток удариха общински превозвач "Бургасбус". Преди няколко дни от фирмата предупредиха, че ще предприемат тази крайна мярка, а от петък  двете линии на тролеите в морския град Т1 и Т2 практически бяха спряни.

Бургас остана без тролейбуси, след като високи сметки за ток удариха общински превозвач "Бургасбус". Преди няколко дни от фирмата предупредиха, че ще предприемат тази крайна мярка, а от петък  двете линии на тролеите в морския град Т1 и Т2 практически бяха спряни.

Според официалната информация спирането на тролейбусите е временно, но никой не съобщава сроковете, в които движението на тролейбусите ще бъде евентуално възстановено. Двете линии осигуряват бърза транспортна връзка между центъра на Бургас и най-отдалечения жилищен комплекс "Меден Рудник". От петък маршрутите ще се обслужват само от автобуси. Решението на превозвача е било взето след като пристигнала последната сметка за електроенергия, която била с 50 000 повече от предходната. В сравнение със същия период на изминалата година се прави ток на дружеството скочи с 300%. Възраждането на други мерки, които да се справят с кризата, продължава. Не е изключено да се повиши с около 20% цената на билетите за градския транспорт, което ще доближи цената им до 2 лева. 
С целите на икономиката на общинския превозвач съкращава някои от автобусните линии и спира и нощния транспорт. Най-късните градски автобуси, които се движат с последен курс в 23:00 часа, вечер приключват в 22:00 часа. Причината за това е събиране и с настъпилите приходи и занижения пътникопоток като цяло. Близо с 35-40% е отчетения спад в приходите от билетите за последния месец на годината, а през януари спадът продължава. 


"На фоа на драстично намалените приходи, рязко се увеличава цените на горивата и на енергията. Това не поставя в много сложна и тежка ситуация, която трябва да вземе спешни мерки", отговарят от общинския превозвач.