Скъпи екоквоти, които големите топлоелектрически централи трябва да плащат, ще доведат от средата на следващата година до неминуемо поскъпване на тока за бита, прогнозират експерти.

Според проф. Атанас Тасев само за въглеродния двуокис за догодина за трите големи централи в Маришкия басейн ще трябват почти милиард лева и тези пари трябва да се платят. „Положението хич не е розово.

За американските тецове AES и „Контур Гобал“ тези такси се плащат от държавата в лицето на НЕК.

Пари на вятъра и това ще се отрази на цената


на тока. Няма как. Какъв ще е процентът на поскъпването от лятото засега не може да се изчисли с точност, защото до 1 април производителите от топлоенергетиката ще трябва да представят своите искания и ще станат ясни големите разходи за екоквотите“, обясни професорът.

По думите му има няколко начина да се намалят вредните емисии и оттам таксите, плащани за тях. „Единият е изграждането на нискоемисионни топлоцентрали, отделящи 3-4 пъти по-малко вредни газове. Другият проект беше от въглищата да се добива синтетичен газ. Оказа се обаче, че това гориво ще излезе по-скъпо от втечнения американски природен газ, който е с най-висока цена в момента. При бум на цените на петрола обаче и


този вариант може да се окаже удачен.


Трябва да се бърза, а не както винаги да вървим след събитията и да се съревноваваме с времето“, предупреди проф. Тасев.

Във връзка с твърденията, че поскъпването на енерегийната борса може да повлияе на цената на тока за бита, експертът уточни, че цената на свободния пазар не е референтна за тока за бита.

В специален брифинг по повод скоковете на борсовите цени председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че регулираната цена на електрическата енергия за домакинствата е стабилна. По думите му анализ върху цената на свободния пазар на тока и евентуалното отражение върху цената на регулирания пазар ще бъде направена през юни 2019 г. Относно проверката, която регулаторът е започнал на борсата за скоковете на тока той обясни, че КЕВР проучва дали няма обосновано предположение за нарушение във функциониране на борсата и злоупотреби, и припомни за създадената в комисията работна група, правеща предварително проучване по Закона за енергетиката.

Срокът за произнасянето й е 20 декември.


Иванов добави, че след това КЕВР ще приеме решение дали да продължи да разследва енергийната борса или да преустанови процедурата през януари.

Относно излизането на производителите на субсидиран ток също на борсата от началото на януари, шефът на КЕВР смята, че тогава цената на електроенергията ще стане пазарна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕС одобрява нови правила за торовете

Посланиците към ЕС одобриха днес споразумение с Европейския парламент за нови правила за продажба на торове. Предвижда се да бъдат уеднаквени изискванията за торове, произведени от органични или вторични суровини в Общността, съобщи Съветът на ЕС.

ДФЗ преведе 73 млн. лева за намален акциз върху газьола

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) на 9429 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“, съобщиха от разплащателната агенция.

По Коледа: Пазаруваме с носталгия по социализма и търсим различното

Носталгията по отминалото време на социализма и чуждите традиции влияят при избора на продукти на българина за коледната трапеза. Това показва проучване на Kaufland България за тенденциите при пазаруване по Коледа и Нова година.