Скъп ДНК тест спасява всяко пето БГ семейство от развод

Скъп ДНК тест спасява всяко пето БГ семейство от развод

360 лв. е цената на съществуването на всяко пето българско семейство, защото толкова струва ДНК теста у нас, а само така всеки български татко може да разбере дали децата в семейството са негови.

Със статистически способи (дял на бездетните семейства, съотношение на безплодни към фертилни българи и българки и др.) приложни математици от БАН изчислиха , че над 20% от хората у нас живеят в заблуда за биологичните си бащи. Още по-голям е процентът на мъжете, които са въведени в заблуждение за своите биологични деца.
При жените обаче този процент е практически нулев. От това следва, че обществото у нас и семейството като основна негова клетка дължат стабилността си на умението на българката до сетния си час да държи езика си зад зъбите. Ако ДНК тестът стане бърз, лесен и достъпен и ако той поевтинее колкото теста за бременност например, тогава истината ще цапардоса стотици хиляди и разбитите семейства ще са безброй.
В САЩ бързият тест за бащинство струва около $30 и се прави у дома В България ДНК изследвания се правят само в Лабораторията по молекулярна патология към “Майчин дом”, в Института по криминология при МВР и в катедрите по съдебна медицина към медицинските университети. Процедурата е проста, но струва скъпо и резултатът е готов след
месец. Едно от най-важните условия при този тест е и майката, и бащата доброволно да отидат в лабораторията.
Най-евтините изследвания са в „Майчин дом“ – около 360 лв. Ако имате желание пробата да бъде изпратема в САЩ или Канада, може да се изръсите с близо 900. В крайна сметка обаче сигурни данни няма. Дори и най-задълбоченият генетичен тест дава „едва“ 99,99% сигурност, така че ако има съмнение, то може да разруши всяко семейство и въз основа на тази стотна, съобщи "Флагман".

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.