Скулпторът Анастас Дудулов с изложба за 130-годишнината му
4

Скулпторът Анастас Дудулов с изложба за 130-годишнината му

СГХГ показва над 80 творби на автора и негови съвременници

Изложба на големия български скулптор Анастас Дудулов (1892 – 1971) представя до 20 февруари 2022 г. Софийската градска художествена галерия във връзка със 130-годишнината от рождението на твореца, чието име е добре известно в българското изкуствознание, но личността и наследството му не са докрай познати и проучени.

Основавайки се на запазения архив на скулптора и със стремеж за максимална пълнота, настоящата изложба представя изкуството на Дудулов, систематизира произведенията му, ситуира ги в неговото художествено развитие, възстановявайки творческия път на автора.

Скулптурата на Дудулов отразява посоките, тенденциите, идеите, увлеченията на неговото време. Неговият най-активен творчески период съвпада с най-динамичните в художествено отношение десетилетия у нас – времето

между двете световни войни

Опиращ се на традициите в българското изкуство, обогатен с нов поглед от досега с европейското художествено развитие, изразител на родната тематика у нас и дълбоко свързан с народа, на когото посвещава толкова много образи, скулпторът създава разнообразно по съдържание и жанр творчество. За по-пълното разбиране на пластическите решения и идейното съдържание в скулптурата му е важно тя да бъде разглеждана в своя контекст. Така по-ясно се очертават явления и процеси в художествения живот у нас от първата половина на ХХ век, изпъкват тенденции и посоки, за чието формиране и разивитие Дудулов дава своя принос. Именно с тази идея в настоящата изложба са представени произведения и на други автори, негови съвременници –

Иван Лазаров, Андрей Николов

Кирил Шиваров, Мина Иванов, Пандо Киселинчев, Васил Зидаров, Костадин Дивчев и др. Това кураторско решение на Аделина Филева и Любен Домозетски дава възможност за интересни съпоставки и разкрива важни аспекти от развитието на пластическия език в българското изкуство през първата половина на миналия век.

Изложбата, включваща над 80 произведения, се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и с участието на творби от НГ, ХГ „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, ХГ – Казанлък, ХГ – Русе, Национален военноисторически музей, Национален литературен музей и частни колекции.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.