Скулптор разбра от интернет, че са му откраднали творба

Скулптор разбра от интернет, че са му откраднали творба

Един от най-известните български ваятели, 66-годишният ученик на проф. Величко Минеков - Благовест Апостолов разбра съвсем случайно от интернет, че най-безочливо са задигнали негова творба и че тя вече се изработва от бронз, но от друг колега. 

„Миналата година бях поканен от инициативен комитет в Плевен да подготвя проект за мемориален паметник, посветен на генерал Владимир Вазов и легендарната Девета пехотна плевенска дивизия, който трябва да бъде реализиран на мястото на някогашния паметник на Съветската армия в областния град. Представихме съвместна разработка с арх.Румен Данговски, моя милост и колегата Марин Марков. През есента на м.г. проектът и макетът бяха представени лично от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който участва с лична парична вноска в кампанията за набиране на необходимите средства. При представянето имаше някои забележки, най-вече от техническо естество: дали например паласката на единия от войниците отговаря на историческите данни, как е стъпила една от фигурите и дали трябва постаментът – колона, на която е генерал Вазов да бъде по-ниска…Неща, които не са от съществено значение и които се коригират „в движение“. С изненада разбрах, че на 31 юли т.г. инициативният комитет е дал пресконференция в Плевен, на която е съобщено „между другото“, че проектът ми е предаден за изпълнение на колегата Борис Борисов. Причината била уж че не сме се разбрали за поправките, а той изявил готовност да се съобрази със забележките на историците. Нещо повече, вече била отлята фигурата на генерала, предстояло същото да се случи и с останалите фигури на войници от различните войни, в които е участвала славната дивизия. Пак от тази пресконференция научих, че инициативният комитет бил сключил договор с колегата и че дори са платени част от парите- 30 060 лв за фигурата на генерала.Звучи невероятно, но е факт…“, с горчивина сподели ваятелят.

Апостолов не вини за случилото се своя търновски колега, който е също сред известните имена, макар да недоумява къде е отишла етиката в конкретния случай.

„Все още не съм взел крайно решение дали да заведа дело и срещу кого, предстои да се консултирам с юристи, запознати с авторските права и тогава ще реша. Нелепото е, че сторилото това посегателство дори не са се посвенили публично да обявят случилото се едва ли не като нещо нормално и неподлежащо на осъждане.Предстои ми да проведа и няколко разговора с министерството на отбраната, защото мемориалът се изгражда по линията на войнишките паметници и ведомството активно участва в набирането на средствата и материалите.Който желае може много лесно да направи сравнение между моя макет и използвания в момента – има кадри в Интернет и на двата, включително и от Народното събрание!“, уточни Благовест Апостолов, който преди седмица монтира в новозагорското село Коньово последната си завършена творба –паметник в цял ръст от месинг на считания за пророк Дядо Влайчо. Паметникът е част от мемориала „Дом на доброто“, който ще бъде официално открит на 15 август за 120-та годишнина от рождението на ясновидеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.